Klaus Iohannis: Románia támogatja Svédország NATO-csatlakozását

2022. május 16. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Románia teljes mértékben támogatja Svédország NATO-csatlakozását, jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis Twitteren.

Az államfő bejegyzésében üdvözölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnök azon bejelentését, miszerint Svédország hivatalosan is benyújtja NATO-csatlakozási kérelmét.


„Svédország és Finnország csatlakozásával a szövetségünk erősebb lesz, mint valaha” – fogalmazott Iohannis.

A svéd miniszterelnök hétfőn jelentette be kormánya azon döntését, miszerint benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Magdalena Andersson „történelmi fordulatnak” nevezte a csatlakozást Svédország biztonságpolitikájában. Úgy fogalmazott, Svédországnak szüksége van a tagsággal járó biztonsági garanciákra.

Finnország és Svédország NATO-csatalakozási kérelmének a benyújtásával kapcsolatos hírekre hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország válaszolni fog a NATO katonai infrastruktúrájának a kiterjesztésére.

Az MTI szerint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján Putyin kijelentette, a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni. Hozzátette, hogy a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, mert Moszkvának „nincs problémája ezekkel az országokkal”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!