Klaus Iohannis: Románia támogatja Svédország NATO-csatlakozását

2022. május 16. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Románia teljes mértékben támogatja Svédország NATO-csatlakozását, jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis Twitteren.

Az államfő bejegyzésében üdvözölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnök azon bejelentését, miszerint Svédország hivatalosan is benyújtja NATO-csatlakozási kérelmét.


„Svédország és Finnország csatlakozásával a szövetségünk erősebb lesz, mint valaha” – fogalmazott Iohannis.

A svéd miniszterelnök hétfőn jelentette be kormánya azon döntését, miszerint benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Magdalena Andersson „történelmi fordulatnak” nevezte a csatlakozást Svédország biztonságpolitikájában. Úgy fogalmazott, Svédországnak szüksége van a tagsággal járó biztonsági garanciákra.

Finnország és Svédország NATO-csatalakozási kérelmének a benyújtásával kapcsolatos hírekre hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország válaszolni fog a NATO katonai infrastruktúrájának a kiterjesztésére.

Az MTI szerint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján Putyin kijelentette, a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni. Hozzátette, hogy a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, mert Moszkvának „nincs problémája ezekkel az országokkal”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!