Az 56 emberéletet követelő árvízre emlékeztek Szatmárnémetiben

2022. május 15. – 12:01

Az 56 emberéletet követelő árvízre emlékeztek Szatmárnémetiben
A május 14-i megemlékezés Szatmárnémetiben – Kereskényi Gábor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Ötvenkét év telt el az 56 emberéletet követelő árvízkatasztrófát óta, a Szatmár megyeiek azonban nem felejtenek. Szombaton az 1970-es árvíz során odaveszett emberi életekre emlékeztek. A katasztrófa 4 ezer épületet lerombolt és 28 ezerben kárt tett és 120 ezer hektárnyi földterület árasztott el a megyében – írja a Szatmár.ro.

Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere szerint a város legnagyobb természeti katasztrófája egyszerre vált az újjászületés és az újrakezdés szimbólumává. A polgármester szerint 52 évvel ezelőtt Zutphen (holland) és Wolfenbüttel (német) városok siettek a támogatásukra, fél évszázad elteltével pedig most rajtuk a sor, hogy az ukrajnai, kárpátaljai testvérvárosaik (Ungvár és Beregszász) segítségére. „Ahogy 52 évvel ezelőtt, úgy fogjunk össze most is, építkezzünk. Ha kell, segítsünk egymásnak, hiszen jó érzés tudni, hogy a bajban nem vagyunk egyedül” – mondta a polgármester.

Felidézte, a szatmári lakosság korábban több száz adományt küldött Ukrajnának. Hozzátéve, nehéz időkben bátornak és összetartónak kell maradniuk, mert az ellenségeskedés csak bajt hoz rájuk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!