Tovább gyűrűzik a székelyhimnusz-botrány: a diszkriminációellenes tanácshoz fordult a Román Olimpiai Bizottság

2022. május 14. – 16:26

frissítve

Tovább gyűrűzik a székelyhimnusz-botrány: a diszkriminációellenes tanácshoz fordult a Román Olimpiai Bizottság
Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) pénteken bejelentette, hogy a ljubljanai jégkorong-világbajnokságon történt székelyhimnusz-éneklés kapcsán feljelentést tesz a Diszkrimináció Elleni Nemzeti Tanácsnál (CNCD) – adta hírül a Digisport. A COSR azt a tárcaközi bizottságot is megkereste, amelynek feladata az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzését és leküzdését célzó nemzeti stratéga gyakorlatba ültetése. A tárcaközi bizottságnak több minisztérium és kisebbségi, emberjogi szervezet is tagja.

A COSR közölte, tiszteletben tartja Románia nemzeti jelképeit, a zászlót és a himnuszt, valamint az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség szabadságjogait, de úgy véli, hogy ami a jégkorongmeccsen történt, az nem tiszteli a román sportot.

A botrány egyébként abból keletkezett, hogy a ljubljanai hoki világbajnokságon a román válogatott több székely tagja a magyar válogatottal együtt elénekelte a székely himnuszt. A meccset egyébkén a magyar válogatott nyerte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!