Tűz pusztította el a felsősófalvi gyülekezeti házat

2022. május 13. – 16:29

frissítve

Tűz pusztította el a felsősófalvi gyülekezeti házat

Másolás

Vágólapra másolva

Rövidzárlat miatt tűz ütött ki a felsősófalvi református gyülekezeti otthonban csütörtökön, május 12-én éjszaka. A régi faépület percek alatt a tűz martalékává vált, jelenlegi becslések szerint csak az alap maradhat meg, teljes újjáépítésre lesz szükség – tette közzé az Erdélyi Református Egyházkerület oldalán.

A Református.ro közlése szerint térfigyelő kamera rögzítette, hogy éjszaka fél 12-kor hirtelen fellobbant a tűz, és két perc alatt teljesen lángokban állt az épületnek több mint a fele.

„A konyha egyik falából indult a tűz rövidzárlat miatt” ‒ számolt be az esetről Szász Tibor András lelkipásztor.

A tűz kezdete után 12 perccel a helyi tűzoltók is a helyszínre érkeztek. A környező épületeket nem érte kár, de a gyülekezeti házat nem sikerült megmenteni: az alapokig le kell majd bontani és újraépíteni. A gyülekezetet és helyieket megrendítette az eset, de a székely kalákaszellem még működik, sokan felajánlották segítségüket a romok takarításában, erőgépekkel könnyítenék a nehéz munkát.

A gyülekezeti otthonban foglalkozásokat tartottak időseknek és gyerekeknek, illetve táborokat szerveztek.

A több mint százéves, nagy méretű faépület a dombon levő, kőfallal körülvett templomtól nem messze, a település központjában állt. A két világháború között alakították nagyobbá, hogy felekezeti iskolaként használhassák. A kommunista rendszer idején a néptanács a kerttel együtt elkobozta az épületet, és a termelőszövetkezet irodája működött benne egy ideig. Később seprűkötő műhelyt rendeztek be, de teljesen tönkretették az épületet. A pincében vegyszereket és műtrágyát tartottak, és a padló is beszakadt végül. Az elkobzás ellenére nem íratták át az épületet az önkormányzat tulajdonába, így jogutód nélkül az egyház 1990-ben automatikusan, per nélkül birtokba vehette azt. Az ingatlan nagyon rossz állapotban volt ekkor, a gyülekezet azonban 1992-től nagyrészt közmunkával felújította, és azóta is folyamatosan használta.

Aki támogatni szeretné a gyülekezetet, Szász Tibor András lelkipásztorral veheti fel a kapcsolatot, vagy a következő bankszámlára utalhat pénzbeli adományt:

  • Parohia Reformata Ocna de Sus, cu sediul in Ocna de Sus 262,Comuna Praid, Judetul Harghita
  • CUI 5023170, cont RO 93BRDE 210SV01509902100
  • deschis la BRD agentia Odorheiu Secuiesc

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!