Népszámlálás: eddig a lakosság 44 százaléka élt az önkitöltés lehetőségével

2022. május 13. – 17:05

Népszámlálás: eddig a lakosság 44 százaléka élt az önkitöltés lehetőségével

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökig 8 millió 440 ezer lakos élt az online adatrögzítés lehetőségével a népszámlálás önkitöltési szakaszában, ami az ország becsült lakosságának 44 százaléka, vagyis már most jelentősen meghaladja az eredeti célkitűzésként kijelölt 35 százalékot – jelentette ki pénteken az Országos Statisztikai Intézet elnöke.

Tudor Andrei a sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy május 27-ig meghosszabbítják a népszámlálás önkitöltési időszakát. Az eredetileg megszabott határidő május 15. volt. A hagyományos személyes lekérdezési időszak, amelynek során azokat keresik fel otthonaikban, akik nem töltötték ki a kérdőívet interneten, az eredeti menetrendnek megfelelően július 17. ér véget – mondta az intézet vezetője.

Tudor Andrei az Agerpres szerint az online önkitöltés iránti érdeklődés megnövekedésével indokolta az országos népszámlálási bizottság döntését: míg korábban naponta 120 ezer kérdőívet töltöttek fel, az utóbbi időszakban napi 400 ezerre emelkedett az interneten kitöltött népszámlálási kérdőívek száma. Hozzátette: a hosszabbításról szóló döntést takarékossági szempontok is befolyásolták: a hatóságoknak kérdőívenként akár 10 lejes megtakarítást jelent minden olyan kérdőív, amelyet a lakosok maguk töltenek be a rendszerbe ahelyett, hogy kérdezőbiztos keresse fel őket.

Barna Gergő szociológus korábban a Transtelexnek elmondta, akiknek az adatait sem az önkitöltéses időszakban, sem a számlálóbiztosok terepmunkája során nem pontosítják, azokról az adminisztratív nyilvántartásokban szereplő adatbázisokból emelnek be információkat az összeírásba, nekik azonban nem lesz nemzeti, nyelvi vallási identitásuk. Hangsúlyozta: azért nem mindegy, hogy hány magyarnak a nemzetiségét sikerül rögzíteni a népszámláláson, mert most már törvénybe foglalták, hogy az etnikai arányokat azoknak a száma alapján számítják ki, akik ténylegesen válaszoltak a kérdőívre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!