Népszámlálás: eddig a lakosság 44 százaléka élt az önkitöltés lehetőségével

2022. május 13. – 17:05

Népszámlálás: eddig a lakosság 44 százaléka élt az önkitöltés lehetőségével

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökig 8 millió 440 ezer lakos élt az online adatrögzítés lehetőségével a népszámlálás önkitöltési szakaszában, ami az ország becsült lakosságának 44 százaléka, vagyis már most jelentősen meghaladja az eredeti célkitűzésként kijelölt 35 százalékot – jelentette ki pénteken az Országos Statisztikai Intézet elnöke.

Tudor Andrei a sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy május 27-ig meghosszabbítják a népszámlálás önkitöltési időszakát. Az eredetileg megszabott határidő május 15. volt. A hagyományos személyes lekérdezési időszak, amelynek során azokat keresik fel otthonaikban, akik nem töltötték ki a kérdőívet interneten, az eredeti menetrendnek megfelelően július 17. ér véget – mondta az intézet vezetője.

Tudor Andrei az Agerpres szerint az online önkitöltés iránti érdeklődés megnövekedésével indokolta az országos népszámlálási bizottság döntését: míg korábban naponta 120 ezer kérdőívet töltöttek fel, az utóbbi időszakban napi 400 ezerre emelkedett az interneten kitöltött népszámlálási kérdőívek száma. Hozzátette: a hosszabbításról szóló döntést takarékossági szempontok is befolyásolták: a hatóságoknak kérdőívenként akár 10 lejes megtakarítást jelent minden olyan kérdőív, amelyet a lakosok maguk töltenek be a rendszerbe ahelyett, hogy kérdezőbiztos keresse fel őket.

Barna Gergő szociológus korábban a Transtelexnek elmondta, akiknek az adatait sem az önkitöltéses időszakban, sem a számlálóbiztosok terepmunkája során nem pontosítják, azokról az adminisztratív nyilvántartásokban szereplő adatbázisokból emelnek be információkat az összeírásba, nekik azonban nem lesz nemzeti, nyelvi vallási identitásuk. Hangsúlyozta: azért nem mindegy, hogy hány magyarnak a nemzetiségét sikerül rögzíteni a népszámláláson, mert most már törvénybe foglalták, hogy az etnikai arányokat azoknak a száma alapján számítják ki, akik ténylegesen válaszoltak a kérdőívre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!