Ezentúl még súlyosabban büntetik az állatkínzást, akár 7 év börtönnel járhat

2022. május 13. – 16:11

Ezentúl még súlyosabban büntetik az állatkínzást, akár 7 év börtönnel járhat
Fotó: Jamie Street/Unsplash

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely megnöveli az állatokkal való kegyetlen bánásmódért járó büntetéseket. A kegyetlen bánásmód kategóriájába ezentúl a zoofíliát is besorolják – írja az Agerpres.

A jogszabály az állatok védelmére vonatkozó 2004/205-ös törvényt módosítja.

Az új jogszabály értelmében veszélyhelyzetben lévő állatnak minősül az az állat is, amelyet megsebeztek, megcsonkítottak vagy zoofíliának vetettek alá, valamint az az állat, amely nem kapott elegendő élelmet, vizet, nincs megfelelő menedéke, és nem részesül orvosi ellátásban.

Azt, hogy egy állat veszélyhelyzetben van, a rendőrség állapítja meg. A megállapítást követően azonnal elrendelik a veszélyhelyzetben lévő állat menhelyre való áthelyezését egy 45 napos időszakra, vagy egy állatvédő szervezet gondjaira is bízhatják, amennyiben a szervezetnek szerződése van egy törvényesen működő állatorvosi rendelővel.

Az elfogadott változat értelmében bűncselekménynek minősül és 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntetendő:

a) az állaton végzett nem gyógyászati célú sebészeti beavatkozás, például az állat küllemét megváltoztató műtétek: a farok vagy fül levágása, hangszálak elvágása, karmok eltávolítása, csőr vagy fogazat megcsonkítása;

b) nyolc hetesnél fiatalabb egyedek eltávolítása az anyától forgalmazási céllal, kivéve, ha a fajra jellemző elválasztási időszak ennél rövidebb;

c) élő állatok felhasználása más állatok kiképzésére vagy agressziójuk levezetésére, ha ez az állat számára szenvedést okoz.

Szintén bűncselekménynek minősül és egytől 5 évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntetendő:

a) a gerinces fajokhoz tartozó állatok felhasználása cirkuszi előadásokban vagy bármilyen típusú előadásban, függetlenül attól, hogy az állat fogságban vagy szabadon született-e, és függetlenül az állat szelídítettségi fokától;

b) állatkábító fegyver alkalmazása, ha nem az állat ártalmatlanná tétele érdekében történik;

c) háziállatokra vagy fogságban lévő vadállatokra lövés;

d) állatok szándékos megsebesítése.

Bűncselekménynek minősül és 2-től 7 év börtönbüntetést von maga után:

a) állat szándékos és jogtalan megölése;

b) állat kínzása;

c) állatok közötti vagy állatokat felhasználó viadalok szervezése;

d) zoofília.

Kiegészítő büntetésként a bíróság 1-től 5 évig terjedő időszakra eltilthatja a vádlottat állat birtoklásától.

Nem minősül bűncselekménynek:

a) ha az állat megölése vagy megsebesítése az állat támadására adott válaszlépésként történik;

b) az állat ivartalanítása.

A törvény áthágásáért kiróható pénzbüntetéseket 3000 és 12.000 lej közötti összegben szabták meg a korábbi 1000-3000 lej helyett.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!