Elfogadta a szenátus az ország egész területén nagy sebességű internetet biztosító törvénytervezetet

2022. május 13. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia egész területén vezetékes, szélessávú internet-szolgáltatást biztosítana az a törvénytervezet, amelyet a parlament szerdán fogadott el – írja a Digi24.

A szenátus által döntéshozó házként elfogadott jogszabályt 83 szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadták el a felsőház törvényhozói, így már csak Klaus Iohannis államfőnek kihirdetnie. Ez pedig szinte borítékolható, miután a tervezetet George Tuţă és Sabin Sărmaş, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője kezdeményezte, és a parlamenti pártok szenátorai és törvényhozói közül 150-en írták alá.

George Tuţă a Digi 24-nek azt nyilatkozta, hogy ő a világhálóra nem csatlakozott számítógépeket mindig is „defektesnek” gondolta. Fontosnak tartja tehát, hogy függetlenül attól, hogy ki, hol és milyen anyagi körülmények között él, gyors internettel rendelkezzenek.

„Az a célunk, hogy sorra megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek segítik a vállalkozásokat, a digitális gazdaságot, a közösségek integrációját, és ami nagyon fontos, a rendszerszintű innovációt is az országban” – mondta George Tuţă.

A törvénnyel nem csak a vidéki iskolásokat segítenék, amelyek a járvány idején bevezetett online oktatás során – hálózat híján – kimaradtak az oktatásból. A képviselő szerint a mezőgazdasági vállalkozások számára is hasznos lehet, hiszen megkönnyíti a munkát, illetve elősegítheti vidéki vállalkozások elindítását, amelyeket eddig internet hiányában a drágább városi környezetben jöttek létre.

A képviselő elmondása alapján a mezőgazdaságban dolgozók a romániai foglalkoztatottak mintegy 30 százalékát teszik ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!