Az ígéretek ellenére novemberben még nem indul el a Brassó melletti repülőtér

2022. május 13. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Év végéig működőképes lesz, de még a járatok menetrendjét egyeztetni kell a légitársaságokkal, ezért az ígéretek ellenére idén novemberben még nem nyitják meg a Brassó melletti légikikötőt – közölte a Háromszék napilappal Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök.

A tanácselnök elmondása szerint a munkálatok befejezése és az összes jóváhagyás beszerzése még nem jelenti azt, hogy felszállhatnak a gépek, az első járat előtt hat hónapra van szükség a jegyek eladásához, a járatok népszerűsítéséhez, ezért nem lehet tartani a novemberi határidőt. Több légitársasággal is kötöttek már előszerződést, de még nem tudni, hogy pontosan mikor indulhat el a Brassó melletti légiforgalom.

A munkálatok viszont jól haladnak: Alexandru Anghel, a vidombáki reptér igazgatója szerint április 25-én átadták az utasterminált, szerdán átvették a fényjelző rendszert, a szatelliteljárásokat és megkezdték a repülési eljárások kidolgozását. Ezek után következik a légtér meghatározása, július-augusztusban érkeznek a rádiónavigációs eszközök és a virtuális irányítótorony részei (a vidombáki repülőteret Aradról irányítják majd), ezt követően a repülés-ellenőrzést és az eljárások kiadását kell elvégezni.

A vidombáki repülőtérhez lesz az egyetlen olyan légikikötő, amely újonnan épült meg Romániában az elmúlt fél évszázadban. A tervek szerint a majdani Brassó–Bákó autópályáról és a Brassó–Segesvár vasútvonalról is építenek összeköttetést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!