Nem csitul a himnuszbotrány: árulással vádolja a székely játékosokat a hokiszövetség főtitkára

2022. május 12. – 14:14

Nem csitul a himnuszbotrány: árulással vádolja a székely játékosokat a hokiszövetség főtitkára
Fotó: a Román Jégkorong Szövetség Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasítják a román hokiválogatott székelyföldi tagjai azt a vádat, hogy szánt szándékkal gyengén teljesítettek a Magyarország elleni mérkőzésen, és tiltakoznak, amiért a Román Jégkorong Szövetség szankciókat helyezett kilátásba ellenük a székely himnusz eléneklése miatt.

Az árulás vádját a szövetség főtitkára, Alexandru Nistor fogalmazta meg. A Prosportnak kijelentette: a székelyföldi hokisok gyenge teljesítménye miatt veszítette el a román válogatott a Magyarország elleni vasárnapi mérkőzést a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon.

„Megengedhetetlen, ami történt. A magyar etnikumú játékosok gyakorlatilag nem akartak játszani (…), szembefordultak azzal az országgal, amelyiket a pályán képviselték. (…) Nem Romániáért dobogott a szívük, hanem Magyarországért. (…) Romániában születtek, itt nevelkedtek, de ők elárulták ezt az országot” – nyilatkozta a sportlapnak Alexandru Nistor.

A főtitkár a szövetség korábbi elnökét, Tánczos Barna jelenlegi környezetvédelmi minisztert azzal vádolta, hogy mandátuma idején bátorította a székelyföldi játékosok románellenes magatartását. Szerinte az RMDSZ politikusa eladósította a szövetséget, amelyet a jelenlegi elnök, Alexandru Hălăucă rángatott vissza a csőd széléről.

A válogatott székelyföldi tagjai elutasították az árulás vádját. „Ez ordas hazugság! Hogy állíthat olyat Nistor úr, hogy árulók vagyunk, és eladtuk a mérkőzéseket?” – fakadt ki Daniel Trancă csapatkapitány, aki emlékeztetett arra, hogy a csapat kemény ellenfeleket felsorakoztató csoportba került a szlovéniai világbajnokságon.

A gyergyói játékos felszólította a szövetség főtitkárát, hogy támassza alá a vádjait. „A hoki világában mindenki tudja, hogy mi, székelyföldiek mindig is meg akartuk verni a magyarországiakat, annál is inkább, mert néhányuk Romániában játszik, és be akarjuk bizonyítani, hogy jobbak vagyunk nálunk” – nyilatkozta a csapatkapitány.

Daniel Trancă sérelmezte azt is, hogy Román Jégkorong Szövetség nem hallgatta meg az álláspontjukat a székely himnusz eléneklésének ügyében. „Ha meg akarják tudni, hogy valójában mi történt a pályán, akkor nem csak az egyik fél álláspontját kellen meghallgatni” – jelentette ki a gsp.ro-nak. Nyilatkozott a lapnak Tőke Zoltán, a válogatott kapusa is, aki szerint egyetlen szabály sem tiltja, hogy a játékosok elénekeljék a székely himnuszt.

A Román Jégkorong Szövetségnek eredetileg csütörtökön kellett volna döntenie a székelyföldi játékosok elleni szankciókról. A döntést azonban péntekre halasztottak, Alexandru Hălăucă szerint azért, mert időközben új felvételek kerültek elő a Magyarország elleni mérkőzés után történtekről, amelyeket még meg kell vizsgálniuk.

Mint ismert, a román ellenzéki és kormánypárti politikusok, illetve a román sportsajtó egyaránt támadta az elmúlt napokban a válogatott székelyföldi játékosait a vasárnap Ljubljanában történtek miatt. Többen a fejüket követelték, amiért a magyarok elleni meccs végén a szurkolókkal együtt énekelték a székely himnuszt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!