Nem csitul a himnuszbotrány: árulással vádolja a székely játékosokat a hokiszövetség főtitkára

2022. május 12. – 14:14

Nem csitul a himnuszbotrány: árulással vádolja a székely játékosokat a hokiszövetség főtitkára
Fotó: a Román Jégkorong Szövetség Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasítják a román hokiválogatott székelyföldi tagjai azt a vádat, hogy szánt szándékkal gyengén teljesítettek a Magyarország elleni mérkőzésen, és tiltakoznak, amiért a Román Jégkorong Szövetség szankciókat helyezett kilátásba ellenük a székely himnusz eléneklése miatt.

Az árulás vádját a szövetség főtitkára, Alexandru Nistor fogalmazta meg. A Prosportnak kijelentette: a székelyföldi hokisok gyenge teljesítménye miatt veszítette el a román válogatott a Magyarország elleni vasárnapi mérkőzést a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon.

„Megengedhetetlen, ami történt. A magyar etnikumú játékosok gyakorlatilag nem akartak játszani (…), szembefordultak azzal az országgal, amelyiket a pályán képviselték. (…) Nem Romániáért dobogott a szívük, hanem Magyarországért. (…) Romániában születtek, itt nevelkedtek, de ők elárulták ezt az országot” – nyilatkozta a sportlapnak Alexandru Nistor.

A főtitkár a szövetség korábbi elnökét, Tánczos Barna jelenlegi környezetvédelmi minisztert azzal vádolta, hogy mandátuma idején bátorította a székelyföldi játékosok románellenes magatartását. Szerinte az RMDSZ politikusa eladósította a szövetséget, amelyet a jelenlegi elnök, Alexandru Hălăucă rángatott vissza a csőd széléről.

A válogatott székelyföldi tagjai elutasították az árulás vádját. „Ez ordas hazugság! Hogy állíthat olyat Nistor úr, hogy árulók vagyunk, és eladtuk a mérkőzéseket?” – fakadt ki Daniel Trancă csapatkapitány, aki emlékeztetett arra, hogy a csapat kemény ellenfeleket felsorakoztató csoportba került a szlovéniai világbajnokságon.

A gyergyói játékos felszólította a szövetség főtitkárát, hogy támassza alá a vádjait. „A hoki világában mindenki tudja, hogy mi, székelyföldiek mindig is meg akartuk verni a magyarországiakat, annál is inkább, mert néhányuk Romániában játszik, és be akarjuk bizonyítani, hogy jobbak vagyunk nálunk” – nyilatkozta a csapatkapitány.

Daniel Trancă sérelmezte azt is, hogy Román Jégkorong Szövetség nem hallgatta meg az álláspontjukat a székely himnusz eléneklésének ügyében. „Ha meg akarják tudni, hogy valójában mi történt a pályán, akkor nem csak az egyik fél álláspontját kellen meghallgatni” – jelentette ki a gsp.ro-nak. Nyilatkozott a lapnak Tőke Zoltán, a válogatott kapusa is, aki szerint egyetlen szabály sem tiltja, hogy a játékosok elénekeljék a székely himnuszt.

A Román Jégkorong Szövetségnek eredetileg csütörtökön kellett volna döntenie a székelyföldi játékosok elleni szankciókról. A döntést azonban péntekre halasztottak, Alexandru Hălăucă szerint azért, mert időközben új felvételek kerültek elő a Magyarország elleni mérkőzés után történtekről, amelyeket még meg kell vizsgálniuk.

Mint ismert, a román ellenzéki és kormánypárti politikusok, illetve a román sportsajtó egyaránt támadta az elmúlt napokban a válogatott székelyföldi játékosait a vasárnap Ljubljanában történtek miatt. Többen a fejüket követelték, amiért a magyarok elleni meccs végén a szurkolókkal együtt énekelték a székely himnuszt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!