A román külügy szerdán berendelte az orosz nagykövetet az „Oroszország határain ugató NATO”-ról szóló cikk miatt

2022. május 12. – 14:52

A román külügy szerdán berendelte az orosz nagykövetet az „Oroszország határain ugató NATO”-ról szóló cikk miatt
Forrás: orosz nagykövetség hivatalos oldalán megjelent cikk képernyőmentése / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Aurescu külügyminiszter szerdán berendelte Valerij Kuzmin orosz nagykövetet, mert az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének hivatalos honlapján „Az Oroszország határainál ugató NATO-ról és a világ fő dezinformációs forrásáról” című cikk jelent meg.

A külügy közleménye szerint a diplomata behívatása a nagykövetség más, korábbi állásfoglalásaival is összefüggésben áll.

Valerij Kuzmin szerdán Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkárral találkozott, és a nagykövetnek azt mondta: „elfogadhatatlan, hogy az orosz diplomáciai képviselet ismételten helytelen, sértő és provokatív nyelvezetet használ Románia és a NATO ellen, amelynek szövetségéhez hazánk is tartozik, demokratikusan elfogadott döntésének eredményeként”.

Az államtitkár a News.ro forrásai szerint figyelmeztette az orosz felet, hogy a nyilvános kommunikáció ezen magatartása nem konstruktív a nagykövetség kétoldalú kapcsolataira nézve, és kérte, hogy a nyilvános üzeneteket az 1961-es bécsi diplomáciai kapcsolatokról szóló egyezmény által meghatározott határokon belül tartsák fenn.

A megbeszélésen Fota hangsúlyozta, „megengedhetetlennek” tartják, hogy az orosz külképviselet ismételten „helytelen, sértő és provokatív” nyelvezetet használ Romániával és az országot is tagjai között tudó NATO-val szemben.

A találkozón az államtitkár ugyanakkor emlékeztetett, hogy április 22-én a román külügyminisztérium átiratban fejezte ki nemtetszését az orosz diplomáciai képviselet honlapján az ukrajnai háborúval kapcsolatban közzétett nyilatkozatokkal szemben.

Fota ugyanakkor figyelmeztette az orosz felet, hogy ez a fajta kommunikáció a nagykövetség „következetesen nem konstruktív hozzáállását tükrözi”, és kérte, hogy a diplomáciai képviselet nyilvános üzenetei „ne lépjék túl a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény kereteit”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!