Gyermekek Telefonja: ezentúl a kiskorú drogfogyasztók telefonos segítséget tudnak kérni

2022. május 11. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gyermekek Telefonja elérhetővé vált a kiskorú drogfogyasztók számára is, miután az Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) igazgatója, Georgel-Cristian Ivan együttműködési szerződést írt alá a segélyvonalat működtető egyesület ügyvezető igazgatójával, Cătălina Surcellel – írja az Agerpres.

A kiskorú diákok drogfogyasztásáról, és arról, hogy baj esetén nem igazán van kihez fordulniuk, a Transtelexen is írtunk. Ennek a problémának a méretét próbálja meg valamelyest csökkenteni a drogellenes ügynökség és a segélyvonalat működtető egyesület közös projektje.

Az Országos Drogellenes Ügynökség által kedden kiadott közlemény szerint a kábítószer-használattal kapcsolatos kérdések miatt, vagy segítségkérés okán a segélyvonalat (116.111-es hívószám) hívó kiskorúakat közvetlenül az ország drogprevenciós és tanácsadó központjainak szakembereihez irányítják. A számot ingyenesen és névtelenül lehet hívni, így a gyerekek biztonságban érezhetik magukat. Az egyesület honlapot is működtet a www.116111.ro címen – mutat még rá a közlemény.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a kedvezményezettek számára a tanácsadási szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a drogellenes ügynökség egyik prioritása, hogy olyan nem kormányzati szervezetekkel működjön együtt, amelyeknek van tapasztalatuk a veszélyeztetett kiskorúakkal való munkában, így született meg a partnerség a Gyermekek Telefonja Egyesülettel.

Az együttműködési szerződés csak az első lépés a különböző nehézségekkel küzdő gyermekek segítése terén, és a partnerek meg vannak győződve arról, hogy képesek lesznek megelőzni a kiskorúak kockázatos helyzeteknek való kitettségét, és hozzájárulnak annak a mentalitásnak a kialakításához, hogy a bajban levők szakszerű segítséget kérjenek és hozzáértő emberekkel beszéljenek a problémáikról – mutat még rá az Országos Drogellenes Ügynökség.

Az ANA március óta működteti a „Biztonságos tér” (Safe Space) elnevezésű országos prevenciós projektet, amely az aktív kábítószer-használó vagy a kábítószer-fogyasztás szempontjából nagy kockázatnak kitett tinédzsereket célozza meg. A projekt keretében a drogfogyasztással kapcsolatos tájékoztatási és megelőzési tevékenységek zajlanak, a szakemberek a drogfogyasztásról való leszokást elősegítő tanácsadást nyújtanak, és a serdülők szüleit, hozzátartozóit is bevonják a tevékenységekbe.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!