Gyermekek Telefonja: ezentúl a kiskorú drogfogyasztók telefonos segítséget tudnak kérni

2022. május 11. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gyermekek Telefonja elérhetővé vált a kiskorú drogfogyasztók számára is, miután az Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) igazgatója, Georgel-Cristian Ivan együttműködési szerződést írt alá a segélyvonalat működtető egyesület ügyvezető igazgatójával, Cătălina Surcellel – írja az Agerpres.

A kiskorú diákok drogfogyasztásáról, és arról, hogy baj esetén nem igazán van kihez fordulniuk, a Transtelexen is írtunk. Ennek a problémának a méretét próbálja meg valamelyest csökkenteni a drogellenes ügynökség és a segélyvonalat működtető egyesület közös projektje.

Az Országos Drogellenes Ügynökség által kedden kiadott közlemény szerint a kábítószer-használattal kapcsolatos kérdések miatt, vagy segítségkérés okán a segélyvonalat (116.111-es hívószám) hívó kiskorúakat közvetlenül az ország drogprevenciós és tanácsadó központjainak szakembereihez irányítják. A számot ingyenesen és névtelenül lehet hívni, így a gyerekek biztonságban érezhetik magukat. Az egyesület honlapot is működtet a www.116111.ro címen – mutat még rá a közlemény.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a kedvezményezettek számára a tanácsadási szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a drogellenes ügynökség egyik prioritása, hogy olyan nem kormányzati szervezetekkel működjön együtt, amelyeknek van tapasztalatuk a veszélyeztetett kiskorúakkal való munkában, így született meg a partnerség a Gyermekek Telefonja Egyesülettel.

Az együttműködési szerződés csak az első lépés a különböző nehézségekkel küzdő gyermekek segítése terén, és a partnerek meg vannak győződve arról, hogy képesek lesznek megelőzni a kiskorúak kockázatos helyzeteknek való kitettségét, és hozzájárulnak annak a mentalitásnak a kialakításához, hogy a bajban levők szakszerű segítséget kérjenek és hozzáértő emberekkel beszéljenek a problémáikról – mutat még rá az Országos Drogellenes Ügynökség.

Az ANA március óta működteti a „Biztonságos tér” (Safe Space) elnevezésű országos prevenciós projektet, amely az aktív kábítószer-használó vagy a kábítószer-fogyasztás szempontjából nagy kockázatnak kitett tinédzsereket célozza meg. A projekt keretében a drogfogyasztással kapcsolatos tájékoztatási és megelőzési tevékenységek zajlanak, a szakemberek a drogfogyasztásról való leszokást elősegítő tanácsadást nyújtanak, és a serdülők szüleit, hozzátartozóit is bevonják a tevékenységekbe.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!