Kelemen Hunor: valakit folyamatosan zavar a marosvásárhelyi katolikus iskola léte

2022. május 11. – 17:08

Kelemen Hunor: valakit folyamatosan zavar a marosvásárhelyi katolikus iskola léte
Fotó: a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Romániának tisztáznia kell, hogy elnöki vagy parlamenti köztársaság-e, és ezt alkotmánymódosítással lehet megtenni – jelentette ki Kelemen Hunor kormányfő-helyettes az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában. Az RMDSZ elnöke kitért a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyére is.

„Az EU országainak többségében az államelnököt a parlament választja. Szerintünk Romániának is ezt kellene tennie. Azért, hogy ne merüljön fel az, hogy csak díszből tartunk elnököt, nem módosítanánk az államfő hatáskörén. Ezt javasoltuk mi” – fejtette ki a politikus.

Hozzátette, ha lesz rá politikai akarat és többség, az RMDSZ ezzel a javaslattal ül le a tárgyalóasztalhoz. Kelemen Hunor beismerte azonban, hogy a jelenlegi helyzetben „nem éppen időszerű” az alkotmánymódosítás, viszont „eddig minden alkalommal találtak indokot az alaptörvény módosításának elhalasztására”.

A Covid-19 járvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági válsággal összefüggésben az RMDSZ vezetője a beruházások védelmét és átgondolt gazdasági és szociális intézkedéseket sürget.

„Támogatnunk kell a gazdaságot, a beruházásokat, védenünk kell a befektetéseket, a munkahelyeket. Ha nem sikerül megvédenünk a beruházásokat, nem lesz bevételünk az állami költségvetésben, és a szociális költségeket sem fogjuk tudni kifizetni. Másrészt természetesen védenünk kell a kiszolgáltatott társadalmi réteget, amely sajnos ebben a válságos időszakban egyre nő; senkit nem szabad hátrahagynunk” – mondta a kormányfő-helyettes.

A működési engedélyétől legfelsőbb bírósági ítélettel megfosztott marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum helyzetéről az RMDSZ elnöke kijelentette, várja az indoklást, hogy dönteni lehessen a következő lépésről.

„Ez egy olyan középiskola, amelyet a közösség és a szülők is akarnak, támogatnak. Amint látom, ez valakit folyamatosan zavar, mert háromévente, négyévente ismétlődik a helyzet. Olyan, mint egy Netflix-sorozat. De mi nem hagyjuk annyiban a dolgot” – hangsúlyozta Kelemen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!