Kelemen Hunor: valakit folyamatosan zavar a marosvásárhelyi katolikus iskola léte

2022. május 11. – 17:08

Kelemen Hunor: valakit folyamatosan zavar a marosvásárhelyi katolikus iskola léte
Fotó: a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Romániának tisztáznia kell, hogy elnöki vagy parlamenti köztársaság-e, és ezt alkotmánymódosítással lehet megtenni – jelentette ki Kelemen Hunor kormányfő-helyettes az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában. Az RMDSZ elnöke kitért a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyére is.

„Az EU országainak többségében az államelnököt a parlament választja. Szerintünk Romániának is ezt kellene tennie. Azért, hogy ne merüljön fel az, hogy csak díszből tartunk elnököt, nem módosítanánk az államfő hatáskörén. Ezt javasoltuk mi” – fejtette ki a politikus.

Hozzátette, ha lesz rá politikai akarat és többség, az RMDSZ ezzel a javaslattal ül le a tárgyalóasztalhoz. Kelemen Hunor beismerte azonban, hogy a jelenlegi helyzetben „nem éppen időszerű” az alkotmánymódosítás, viszont „eddig minden alkalommal találtak indokot az alaptörvény módosításának elhalasztására”.

A Covid-19 járvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági válsággal összefüggésben az RMDSZ vezetője a beruházások védelmét és átgondolt gazdasági és szociális intézkedéseket sürget.

„Támogatnunk kell a gazdaságot, a beruházásokat, védenünk kell a befektetéseket, a munkahelyeket. Ha nem sikerül megvédenünk a beruházásokat, nem lesz bevételünk az állami költségvetésben, és a szociális költségeket sem fogjuk tudni kifizetni. Másrészt természetesen védenünk kell a kiszolgáltatott társadalmi réteget, amely sajnos ebben a válságos időszakban egyre nő; senkit nem szabad hátrahagynunk” – mondta a kormányfő-helyettes.

A működési engedélyétől legfelsőbb bírósági ítélettel megfosztott marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum helyzetéről az RMDSZ elnöke kijelentette, várja az indoklást, hogy dönteni lehessen a következő lépésről.

„Ez egy olyan középiskola, amelyet a közösség és a szülők is akarnak, támogatnak. Amint látom, ez valakit folyamatosan zavar, mert háromévente, négyévente ismétlődik a helyzet. Olyan, mint egy Netflix-sorozat. De mi nem hagyjuk annyiban a dolgot” – hangsúlyozta Kelemen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!