A TVR kiküldött tudósítója: a székelyföldi hokisok nem énekeltek, csak hallgatták a székely himnuszt

2022. május 10. – 19:03

A TVR kiküldött tudósítója: a székelyföldi hokisok nem énekeltek, csak hallgatták a székely himnuszt
Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

Másolás

Vágólapra másolva

Cáfolta kedden a román köztelevízió (TVR) munkatársa, Emil Hossu-Longin, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a Magyarország elleni vasárnapi mérkőzés után a román válogatott székelyföldi tagjai elénekelték a székely himnuszt.

A nagy szakmai tapasztalattal rendelkező sportújságíró egyetlen romániai sajtósként tudósított gsp.ro szerint az elmúlt napokban a helyszínről a román válogatott szlovéniai mérkőzéseiről. Jelen volt a Magyarország elleni vasárnapi meccsen is. Így szemtanúja volt azoknak a jeleneteknek, amelyek – főként a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă parlamenti képviselő közbenjárásával – hétfőn és kedden felkorbácsolták az indulatokat Romániában. Olyannyira, hogy több román kormánypárti politikus az RMDSZ miniszterein kérte számon a Szlovéniában történteket, és a román válogatott székelyföldi tagjainak szigorú megbüntetését követelte.

Emil Hossu-Longin a sportlapnak elmondta, a Magyarország elleni mérkőzés után a székelyföldi hokisok felsorakoztak a jégen, arccal a lelátó magyar szektora előtt, miközben a szurkolók a székely himnuszt énekelték, de nem énekeltek velük. Így jártak el a román válogatott előző három mérkőzése után is – tette hozzá. Emlékeztett arra, hogy román válogatott szurkolótábora zömében Hargita és Kovászna megyei drukkerekből állt, akik mind a négy meccs után elénekelték a székely himnuszt.

Emil Hossu-Longin elmagyarázta a lapnak, hogy a székelyföldi hokisok voltaképp több évtizedes hagyományt követtek a Ljubljanában játszott mérkőzések után, és így járnak el a hazai bajnokságban is. „A Csíkszeredai Spotklub meccsei is úgy érnek véget, hogy a szurkolók eléneklik a székely himnuszt, miközben a csapat magyar tagjai felsorakoznak a jégen. Így köszönik meg a drukkereknek a támogatást” – részletezte.

A sportújságíró elmondta, hogy a válogatottak közötti hokimérkőzések esetében nem a meccs előtt, hanem utána hangzik el a győztes csapat országának himnusza. Szlovéniában egyszer sem csendült fel a román himnusz, mert a román válogatott mind a négy összecsapást elveszítette.

Emil Hossu-Longin emlékeztetett arra is, hogy a román válogatott 22 tagú keretéből 12-en magyarok, hárman oroszok, ketten ukránok, van köztük egy szlovák is, és mindössze négy játékos román nemzetiségű. „Ők a mérkőzés lefújása után levonultak a pályáról. A tizenkét magyar a jégen maradt, hogy a szurkolók előtt tisztelegjen. Nem énekeltek, csak felsorakoztak az éneklő szurkolók előtt” – szögezte le a TVR munkatársa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!