Klaus Iohannis aláírta Mihaela Ciochina alkotmánybíró kinevezését

2022. május 9. – 18:57

Klaus Iohannis aláírta Mihaela Ciochina alkotmánybíró kinevezését
Mihaela Ciochin – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis elnök hétfőn aláírta a rendeletet, amellyel Mihaela Ciochinát június 11-től kezdődően 9 éves időtartamra az alkotmánybíróvá nevezte ki – jelentette be az Államelnöki Hivatal az Agerpreshez elküldött közleményében.

Mihaela Ciochina 2015. januárja óta dolgozik elnöki tanácsosként. 1992-től az elnöki adminisztrációba történő kinevezéséig a szenátusban látott el különféle feladatokat, a végrehajtástól az általános jogalkotási igazgatóság főigazgatói posztjáig. Ciochina a Bukaresti Egyetem jogi karán végzett, nemzetközi kapcsolatokra szakosodott. Együttműködött a törvényhozó tanáccsal különböző területeken a jogszabályok értékelésével kapcsolatos jelentések és dokumentumok kidolgozásában, valamint a romániai európai intézettel és az országos közigazgatási intézettel a köztisztviselők folyamatos képzése keretében. Ciochina a Bukaresti Egyetem jogi karán is oktat, a közjogi tanszék külső munkatársa. A mostani kinevezése várható volt, a sajtó már korábban megszellőztette, hogy ő a legesélyesebb a tisztségre.

Az alkotmánybíróságot kilenc bíró alkotja, mandátumuk 9 évre szól, és nem hosszabbítható meg. Az alkotmánybírák hármasával, háromévenként cserélődnek. Ilyenkor egyet jelöl az államfő, egy másikról a szenátus dönt, míg a harmadikról a képviselőház szavaz. Az alkotmánybíróság elnökét titkos szavazással választják meg a testület minden hármas tagcseréje után a következő 3 éves időszakra. Az elnök újraválasztható.

Ciochina zárja azoknak a sorát, akiket júniustól az alkotmánybírókat váltják. Valer Dorneanu utódját az alsóház, Monica Pivniceruét a felsőház, Daniel Morarét pedig az államfő nevezte ki. Az alkotmánybíróság megüresedő helyekre a szenátus Iulia Scânteit, a képviselőház Bogdan Licut legfőbbügyész-helyettest választotta. Az államfő pedig most Ciochinát nevezte ki.

Scântei jelölését a Nemzeti Liberális Párt (PNL), Licut pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatta. Az USR szenátusi jelöltje Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-es szenátor volt, míg a képviselőházi Cristi Dănilețet jogász.

Az RMDSZ a képviselőházban és a szenátusban sem javasolt saját jelöltet, de volt szenátorát sem támogatta a szavazás során. Az RMDSZ jelölésének hiánya azzal magyarázható, hogy a rendszerváltás után kialakult szokásjog szerint a magyar érdekvédelmi szervezetet egy alkotmánybírói poszt illeti meg. Ezt a posztot foglalja el most a hat éve kinevezett Varga Attila volt képviselő, akinek a mandátuma csak három év múlva jár le, így az RMDSZ 2025-ben fogja az utódját nevesíteni.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) múlt héten panaszt tett Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezése ellen. Stelian Ion az USR parlamenti képviselője egyértelműen plagizált doktori dolgozatában. Ha pedig kimerülnek a kinevezés megtámadásának hazai lehetőségei, akár az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé is kerülhet az ügy.

A képviselőház házbizottsága hétfőn arról tájékoztatta az alkotmánybíróságot, hogy a plénum tiszteletben tartotta a Bogdan Licu jelenlegi legfőbbügyész-helyettes alkotmánybírói tisztségbe való kinevezésére vonatkozó eljárást, és hogy az USR panasza a kinevezést illetően „megalapozatlan”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!