Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezése akár az EJEB elé is kerülhet

2022. május 05. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben a Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezése megtámadásának hazai lehetőségei kimerülnek, akár az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé is kerülhet az ügy.

A doktori disszertációjának elkészítésekor egyértelműen másolt, ez nyilvánvaló. A szövegrészeket, amelyeket szégyentelenül lemásolt, szintén iktattuk az alkotmánybírósághoz benyújtott dossziéhoz – idézte az Agerpres a korábbi igazságügyi miniszter a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorának adott nyilatkozatát. Stelian Ion szerint egy ilyen üggyel az EJEB-hez is lehet fordulni, ha a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek. Az európai intézményhez már nyújtottak be kereseteket a jogi kritériumok tiszteletben tartása nélkül történt kinevezésekkel kapcsolatban – magyarázta.

Az ellenzéki párt szerdán megtámadta az alkotmánybíróságon a Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezéséről szóló képviselőházi határozatot. A keresetben eljárásbeli rendellenességeket is felvetettek, mivel a jogi bizottságban tartott meghallgatások során nem szavaztak külön minden jelöltről. Licu esetében nem tartották be az alkotmánybírák kinevezésére vonatkozó jogi kritériumokat sem, mivel a jelölt a dossziéhoz nem csatolta a jogi tanulmányait igazoló oklevelet – emlékeztetett Stelian Ion.

A volt igazságügyi miniszter szerint – a jelenleg a legfőbb ügyész helyetteseként tevékenykedő – Licu nem tesz eleget a magas szakmai kompetenciát követelő kritériumnak sem, mivel amellett, hogy nagyon gyenge jegyeket kapott az érettségin, „kétes hátterű egyetemen+ szerzett jogi diplomát, és a záróvizsgán is gyenge eredményeket ért el.

A képviselőház kedden a kormány fő erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt Bogdan Licut választotta az alkotmánybíróság egyik megüresedő – jelenleg Valer Dorneanu által betöltött – helyére. Az USR jelöltjét, Cristian Danileţ bírót és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjét, Ioan Sabău-Popot leszavazták.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!