Alkotmánybíró-kinevezések: volt szenátora helyett román politikust támogat az RMDSZ

2022. április 29. – 17:04

Alkotmánybíró-kinevezések: volt szenátora helyett román politikust támogat az RMDSZ
Eckstein-Kovács Péter – Fotó: a jogász Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A koalíció érdekeinek megsértése nélkül is megtehetné az RMDSZ, hogy jövő héten az USR által javasolt Eckstein-Kovács Péter alkotmánybírói kinevezését támogatja, a szenátorai mégis a román kormánypártok jelöltjére fognak szavazni. Hegedüs Csilla szóvivő szerint azért járnak el így, mert sem a volt jogász-szenátor, „sem a pártja” nem kérte az RMDSZ támogatását.

Jövő héten eldől, hogy kik váltják majd júniusban azokat az alkotmánybírókat, akiknek lejár a kilenc évre szóló mandátumuk. A taláros testület kilenc tagja közül háromnak ér véget a megbízatása: Valer Dorneanu utódját a képviselőház, Monica Pivniceruét a felsőház, Daniel Morarét pedig az államfő nevezi ki.

A képviselőház kedden szavaz Valer Dorneanu utódjáról, és három jelölt közül választ: Bogdan Licut, a legfőbb ügyész első helyettesét a Szociáldemokrata Párt (PSD), Cristi Danileţ volt törvényszéki bírót a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR), míg Ioan Sabău-Pop marosvásárhelyi jogászt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatja.

A szenátus szintén kedden, de legkésőbb szerdán dönti el, hogy ki legyen Monica Pivniceru utódja. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a felsőház jogi bizottságának elnökét, Iulia Scânteit, az USR Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátort, az AUR pedig Radu Ghidău jogászt, volt parasztpárti politikust jelölte a tisztségre.

Ezen a héten szerdán a képviselőház, illetve a szenátus jogi bizottsága külön-külön meghallgatta a pártok alkotmánybíró-jelöltjeit, és mindegyiküket alkalmasnak nyilvánították a poszt betöltésére. Az elnöki hivatal még nem közölte, hogy kit nevez ki Klaus Iohannis államfő alkotmánybírónak Daniel Morar helyére, de sajtóinformációk szerint az egyik tanácsosa, Mihaela Ciochină a legesélyesebb a tisztségre.

Az RMDSZ-nek most nincs saját jelöltje

A fentiekből kitűnik, hogy a kormánypártok közül a PSD a szenátusban, a PNL pedig a képviselőházban nem állított saját alkotmánybíró-jelöltet. Sajtóinformációk szerint ennek hátterében az áll, hogy egy koalíciós egyezség értelmében a jövő heti szavazáskor a liberálisok és a szociáldemokraták egymás jelöltjeit fogják majd támogatni a parlament két házában. Tekintettel arra, hogy a PSD-nek és a PNL-nek együtt a parlament mindkét házában kényelmes többsége van, Bogdan Licu és Iulia Scântei alkotmánybírói kinevezése eldőltnek tekinthető.

Az RMDSZ a képviselőházban és a szenátusban sem javasolt saját jelöltet. Ennek az a magyarázata, hogy a rendszerváltás után kialakult szokásjog szerint a magyar érdekvédelmi szervezetet egy alkotmánybírói poszt illeti meg. Ezt a posztot foglalja el most a hat éve kinevezett Varga Attila volt képviselő, akinek a mandátuma csak három év múlva jár le, így az RMDSZ 2025-ben fogja az utódját nevesíteni. A román pártok egyébként eddig nem borítottak a szokásjogon: Varga Attilát, korábban pedig Puskás Bálintot és Kozsokár Gábort is a támogatásukkal nevezte ki alkotmánybírónak a parlament.

Eckstein-Kovács korábban az USR ombudsmanjelöltje is volt

Az voltaképpen nem meglepetés, hogy az USR Eckstein-Kovács Pétert alkotmánybírónak jelölte, mert a párt három évvel ezelőtt, a PSD-ALDE kormányzása idején a kolozsvári ügyvéd-politikust már ombudsmannak is javasolta. Akkor – 2019. május végén – a volt szenátor már közel egy éve nem volt tagja az RMDSZ-nek. A 2018 júniusában bejelentett kilépését azzal indokolta, hogy az akkor ellenzékben lévő érdekvédelmi szervezet a PSD „cinkostársaként” támogatta az igazságügyi törvényeknek a szociáldemokraták szája íze szerinti módosítását.

Eckstein kritikái ellenére akkor az RMDSZ is támogatta a volt kisebbségügyi miniszter ombudsmani kinevezését. „Jó miniszter és rendkívül jó polgármesterjelölt volt, jó tanácsosa volt Băsescunak is, és jó ombudsman lesz. Természetesen támogatjuk” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök 2019 júniusának elején, utalva arra, hogy a szabadelvű politikus 2009-től 2011-ig Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsadójaként az elnöki hivatalban dolgozott, 2012-ben pedig az RMDSZ őt indította a kolozsvári polgármester-választáson.

Az alkotmánybírói jelölésének egy héttel ezelőtti bejelentésekor az USR mindenesetre Eckstein-Kovács Péter érdemei közé sorolta, hogy kilépett az RMDSZ-ből.

„Újra és újra bebizonyította, hogy az elvek és az erkölcs számára vitathatatlanok. Lemondott a szenátus jogi bizottságának elnöki tisztségéből, amikor kollégái nem akarták támogatni az ANI-törvényt, lemondott az államelnöki tanácsadói tisztségből, amikor a volt elnök elkezdte támogatni a Verespatak-projektet, és kilépett az RMDSZ-ből, tiltakozásul az ellen, hogy a szövetség támogatta a PSD-t és az ALDE-t az igazságszolgáltatás elleni támadásukban”

– írták közleményükben.

Az alkotmánybíró-jelöltekről szóló jövő heti szavazás előzményeihez tartozik az is, hogy az idei magyarországi választások közeledtével Eckstein-Kovács Péter több erdélyi értelmiségivel közösen megalapította a Kezdeményezés a pluralizmusért csoportot, amely február elején nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy az erdélyi magyarság sokszínű, nem lehet csupán egyetlen párt, a Fidesz szavazótáborának tekinteni. A csoport tagjai egy sajtótájékoztatón a Fidesz szócsövének minősítették az RMDSZ-t, ami ellen többek között Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető is tiltakozott.

Az RMDSZ a koalíció jelöltjét támogatja

Amikor arról kérdeztük, hogy az RMDSZ támogatja-e majd a felsőházban a volt szenátora alkotmánybírói kinevezését, Hegedüs Csilla szóvivő írásban válaszolt, és szűkszavúan csak annyit közölt:

„Sem Eckstein-Kovács Péter, sem a pártja nem kérte az RMDSZ támogatását. Az RMDSZ a koalíció jelöltjét fogja támogatni”.

Emlékeztettük a szóvivőt arra, hogy a PNL és a PSD támogatásának köszönhetően a szenátus akkor is Iulia Scânteit nevezi majd ki alkotmánybírónak, ha az RMDSZ Ecksteinra szavaz, tehát a koalíció érdekei nem sérülnek. Hegedüs Csillától megkérdeztük: ilyen körülmények között mi akadályozza meg az RMDSZ-t abban, hogy magyar érdekvédelmi szervezetként, legalább szimbolikus gesztusként az egykori szenátorát és ombudsman-jelöltjét támogassa a román pártok jelöltjei ellenében?

A szóvivő erre a kérdésünkre nem válaszolt, mint ahogy nem sikerült megtudnunk tőle azt sem, hogy melyik pártra gondolt, amikor „Eckstein pártjára” utalt, lévén, hogy a kolozsvári politikus az RMDSZ-ből való kilépése óta nem tagja egyetlen politikai alakulatnak sem. Megkerestük egyébként Turos Lóránd felsőházi frakcióvezetőt is, aki Hegedüs Csillának némileg ellentmondva azt nyilatkozta a Transtelexnek: a jövő heti frakcióülésen dől el, hogy melyik alkotmánybíró-jelöltet támogatják majd szavazáskor az RMDSZ szenátorai.

Eckstein: az RMDSZ politikai irányultsága változott meg

Hegedüs Csilla válaszára reagálva Eckstein-Kovács Péter a Transtelexnek elmondta: „nem érezte a helyét” annak, hogy az RMDSZ támogatását kérje. „Az RMDSZ szuverén döntése, hogy kit támogat ezen a szavazáson” – jelentette ki. Hozzátette: zavarja az az inszinuáció, hogy az USR tagja lenne.

„Meglehetősen köztudott, hogy én nem vagyok tagja egyik pártnak sem. Az USR-vel szimpatizálok, és úgy néz ki, hogy ők is velem, mivel alkotmánybírónak jelöltek, de fakenews-szaga van annak, ha összemosnak engem velük”

– mondta a volt szenátor.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mi változott 2019-hez képest, amikor ombudsman-jelöltként még megkapta az RMDSZ támogatását, Eckstein kijelentette: jómaga biztos nem változott meg. „Nem gondolom, hogy kevésbé jó jogász lettem a három év alatt. Gondolom, az RMDSZ politikai irányultsága változott meg, nem az én képességeim. Nyilván más feladatokat kell ellátnia egy alkotmánybírónak, mint egy ombudsmannak, de azért a profilok erősen hasonlóak. Ezért is csodálkoztam az RMDSZ álláspontján” – fejtette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!