Alkotmánybíró-kinevezések: volt szenátora helyett román politikust támogat az RMDSZ

2022. április 29. – 17:04

Alkotmánybíró-kinevezések: volt szenátora helyett román politikust támogat az RMDSZ
Eckstein-Kovács Péter – Fotó: a jogász Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A koalíció érdekeinek megsértése nélkül is megtehetné az RMDSZ, hogy jövő héten az USR által javasolt Eckstein-Kovács Péter alkotmánybírói kinevezését támogatja, a szenátorai mégis a román kormánypártok jelöltjére fognak szavazni. Hegedüs Csilla szóvivő szerint azért járnak el így, mert sem a volt jogász-szenátor, „sem a pártja” nem kérte az RMDSZ támogatását.

Jövő héten eldől, hogy kik váltják majd júniusban azokat az alkotmánybírókat, akiknek lejár a kilenc évre szóló mandátumuk. A taláros testület kilenc tagja közül háromnak ér véget a megbízatása: Valer Dorneanu utódját a képviselőház, Monica Pivniceruét a felsőház, Daniel Morarét pedig az államfő nevezi ki.

A képviselőház kedden szavaz Valer Dorneanu utódjáról, és három jelölt közül választ: Bogdan Licut, a legfőbb ügyész első helyettesét a Szociáldemokrata Párt (PSD), Cristi Danileţ volt törvényszéki bírót a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR), míg Ioan Sabău-Pop marosvásárhelyi jogászt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatja.

A szenátus szintén kedden, de legkésőbb szerdán dönti el, hogy ki legyen Monica Pivniceru utódja. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a felsőház jogi bizottságának elnökét, Iulia Scânteit, az USR Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátort, az AUR pedig Radu Ghidău jogászt, volt parasztpárti politikust jelölte a tisztségre.

Ezen a héten szerdán a képviselőház, illetve a szenátus jogi bizottsága külön-külön meghallgatta a pártok alkotmánybíró-jelöltjeit, és mindegyiküket alkalmasnak nyilvánították a poszt betöltésére. Az elnöki hivatal még nem közölte, hogy kit nevez ki Klaus Iohannis államfő alkotmánybírónak Daniel Morar helyére, de sajtóinformációk szerint az egyik tanácsosa, Mihaela Ciochină a legesélyesebb a tisztségre.

Az RMDSZ-nek most nincs saját jelöltje

A fentiekből kitűnik, hogy a kormánypártok közül a PSD a szenátusban, a PNL pedig a képviselőházban nem állított saját alkotmánybíró-jelöltet. Sajtóinformációk szerint ennek hátterében az áll, hogy egy koalíciós egyezség értelmében a jövő heti szavazáskor a liberálisok és a szociáldemokraták egymás jelöltjeit fogják majd támogatni a parlament két házában. Tekintettel arra, hogy a PSD-nek és a PNL-nek együtt a parlament mindkét házában kényelmes többsége van, Bogdan Licu és Iulia Scântei alkotmánybírói kinevezése eldőltnek tekinthető.

Az RMDSZ a képviselőházban és a szenátusban sem javasolt saját jelöltet. Ennek az a magyarázata, hogy a rendszerváltás után kialakult szokásjog szerint a magyar érdekvédelmi szervezetet egy alkotmánybírói poszt illeti meg. Ezt a posztot foglalja el most a hat éve kinevezett Varga Attila volt képviselő, akinek a mandátuma csak három év múlva jár le, így az RMDSZ 2025-ben fogja az utódját nevesíteni. A román pártok egyébként eddig nem borítottak a szokásjogon: Varga Attilát, korábban pedig Puskás Bálintot és Kozsokár Gábort is a támogatásukkal nevezte ki alkotmánybírónak a parlament.

Eckstein-Kovács korábban az USR ombudsmanjelöltje is volt

Az voltaképpen nem meglepetés, hogy az USR Eckstein-Kovács Pétert alkotmánybírónak jelölte, mert a párt három évvel ezelőtt, a PSD-ALDE kormányzása idején a kolozsvári ügyvéd-politikust már ombudsmannak is javasolta. Akkor – 2019. május végén – a volt szenátor már közel egy éve nem volt tagja az RMDSZ-nek. A 2018 júniusában bejelentett kilépését azzal indokolta, hogy az akkor ellenzékben lévő érdekvédelmi szervezet a PSD „cinkostársaként” támogatta az igazságügyi törvényeknek a szociáldemokraták szája íze szerinti módosítását.

Eckstein kritikái ellenére akkor az RMDSZ is támogatta a volt kisebbségügyi miniszter ombudsmani kinevezését. „Jó miniszter és rendkívül jó polgármesterjelölt volt, jó tanácsosa volt Băsescunak is, és jó ombudsman lesz. Természetesen támogatjuk” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök 2019 júniusának elején, utalva arra, hogy a szabadelvű politikus 2009-től 2011-ig Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsadójaként az elnöki hivatalban dolgozott, 2012-ben pedig az RMDSZ őt indította a kolozsvári polgármester-választáson.

Az alkotmánybírói jelölésének egy héttel ezelőtti bejelentésekor az USR mindenesetre Eckstein-Kovács Péter érdemei közé sorolta, hogy kilépett az RMDSZ-ből.

„Újra és újra bebizonyította, hogy az elvek és az erkölcs számára vitathatatlanok. Lemondott a szenátus jogi bizottságának elnöki tisztségéből, amikor kollégái nem akarták támogatni az ANI-törvényt, lemondott az államelnöki tanácsadói tisztségből, amikor a volt elnök elkezdte támogatni a Verespatak-projektet, és kilépett az RMDSZ-ből, tiltakozásul az ellen, hogy a szövetség támogatta a PSD-t és az ALDE-t az igazságszolgáltatás elleni támadásukban”

– írták közleményükben.

Az alkotmánybíró-jelöltekről szóló jövő heti szavazás előzményeihez tartozik az is, hogy az idei magyarországi választások közeledtével Eckstein-Kovács Péter több erdélyi értelmiségivel közösen megalapította a Kezdeményezés a pluralizmusért csoportot, amely február elején nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy az erdélyi magyarság sokszínű, nem lehet csupán egyetlen párt, a Fidesz szavazótáborának tekinteni. A csoport tagjai egy sajtótájékoztatón a Fidesz szócsövének minősítették az RMDSZ-t, ami ellen többek között Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető is tiltakozott.

Az RMDSZ a koalíció jelöltjét támogatja

Amikor arról kérdeztük, hogy az RMDSZ támogatja-e majd a felsőházban a volt szenátora alkotmánybírói kinevezését, Hegedüs Csilla szóvivő írásban válaszolt, és szűkszavúan csak annyit közölt:

„Sem Eckstein-Kovács Péter, sem a pártja nem kérte az RMDSZ támogatását. Az RMDSZ a koalíció jelöltjét fogja támogatni”.

Emlékeztettük a szóvivőt arra, hogy a PNL és a PSD támogatásának köszönhetően a szenátus akkor is Iulia Scânteit nevezi majd ki alkotmánybírónak, ha az RMDSZ Ecksteinra szavaz, tehát a koalíció érdekei nem sérülnek. Hegedüs Csillától megkérdeztük: ilyen körülmények között mi akadályozza meg az RMDSZ-t abban, hogy magyar érdekvédelmi szervezetként, legalább szimbolikus gesztusként az egykori szenátorát és ombudsman-jelöltjét támogassa a román pártok jelöltjei ellenében?

A szóvivő erre a kérdésünkre nem válaszolt, mint ahogy nem sikerült megtudnunk tőle azt sem, hogy melyik pártra gondolt, amikor „Eckstein pártjára” utalt, lévén, hogy a kolozsvári politikus az RMDSZ-ből való kilépése óta nem tagja egyetlen politikai alakulatnak sem. Megkerestük egyébként Turos Lóránd felsőházi frakcióvezetőt is, aki Hegedüs Csillának némileg ellentmondva azt nyilatkozta a Transtelexnek: a jövő heti frakcióülésen dől el, hogy melyik alkotmánybíró-jelöltet támogatják majd szavazáskor az RMDSZ szenátorai.

Eckstein: az RMDSZ politikai irányultsága változott meg

Hegedüs Csilla válaszára reagálva Eckstein-Kovács Péter a Transtelexnek elmondta: „nem érezte a helyét” annak, hogy az RMDSZ támogatását kérje. „Az RMDSZ szuverén döntése, hogy kit támogat ezen a szavazáson” – jelentette ki. Hozzátette: zavarja az az inszinuáció, hogy az USR tagja lenne.

„Meglehetősen köztudott, hogy én nem vagyok tagja egyik pártnak sem. Az USR-vel szimpatizálok, és úgy néz ki, hogy ők is velem, mivel alkotmánybírónak jelöltek, de fakenews-szaga van annak, ha összemosnak engem velük”

– mondta a volt szenátor.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mi változott 2019-hez képest, amikor ombudsman-jelöltként még megkapta az RMDSZ támogatását, Eckstein kijelentette: jómaga biztos nem változott meg. „Nem gondolom, hogy kevésbé jó jogász lettem a három év alatt. Gondolom, az RMDSZ politikai irányultsága változott meg, nem az én képességeim. Nyilván más feladatokat kell ellátnia egy alkotmánybírónak, mint egy ombudsmannak, de azért a profilok erősen hasonlóak. Ezért is csodálkoztam az RMDSZ álláspontján” – fejtette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!