Az USR Eckstein-Kovács Pétert és Cristi Dănilețet javasolja alkotmánybírónak

2022. április 21. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az USR Eckstein-Kovács Pétert és Cristi Dănilețet javasolja alkotmánybírónak – írja a párt közleménye alapján a G4Media.

„Egy unalmas, reformellenes alkotmánybírósággal az elkövetkező években sem lesz lehetőség mélyreható reformokra. Még az évekkel ezelőtt felvett Európa-párti irányvonalat sem lehet fenntartani egy olyan alkotmánybírósággal, amely inkább a sötét Kelet felé orientálódik, mint az Európai Unió és Nyugat felé. Az alkotmánybíróságnak jól képzett, Európa-párti bírókra van szüksége, akik nem csak a politikusok által használt szalmabábok. Ilyen embereket ajánlunk. Úgy tűnik, hogy a PNL és a PSD továbbra is a pártkatonákat, vagy a komoly integritási problémákkal küzdő copy-paste egyéneket választja” – idézik Stelian Iont, az USR képviselőjét, korábbi igazságügyi minisztert.

Azt írják, hogy Dănileț az igazságügyi reformok előmozdításával vált ismertté, míg Eckstein-Kovács Péter kapcsán a többszöri kiállását, elvhűségét hangsúlyozzák. A politikus a szenátus igazságügyi bizottságának az elnöki tisztségéről azért mondott le, mert kollégái nem támogatták az ANI-törvényt. Traian Băsescu államfő tanácsadói tisztségéről pedig akkor mondott le, amikor az elnök a verespataki bányaprojektet népszerűsítette. Az RMDSZ-ből is kilépett, amikor a pártja támogatta a „PSD-t és az ALDE-t az igazságszolgáltatás elleni támadásában”.

Az alkotmánybíróság kilenc tagjából háromnak júniusban lejár a mandátuma. Nemrég több civil szervezet is azzal a kérdéssel fordult az illetékesekhez, hogy olyan alkotmánybírókat válasszanak, akik már legalább 10 éve politikailag semlegesek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!