Az USR Eckstein-Kovács Pétert és Cristi Dănilețet javasolja alkotmánybírónak

2022. április 21. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az USR Eckstein-Kovács Pétert és Cristi Dănilețet javasolja alkotmánybírónak – írja a párt közleménye alapján a G4Media.

„Egy unalmas, reformellenes alkotmánybírósággal az elkövetkező években sem lesz lehetőség mélyreható reformokra. Még az évekkel ezelőtt felvett Európa-párti irányvonalat sem lehet fenntartani egy olyan alkotmánybírósággal, amely inkább a sötét Kelet felé orientálódik, mint az Európai Unió és Nyugat felé. Az alkotmánybíróságnak jól képzett, Európa-párti bírókra van szüksége, akik nem csak a politikusok által használt szalmabábok. Ilyen embereket ajánlunk. Úgy tűnik, hogy a PNL és a PSD továbbra is a pártkatonákat, vagy a komoly integritási problémákkal küzdő copy-paste egyéneket választja” – idézik Stelian Iont, az USR képviselőjét, korábbi igazságügyi minisztert.

Azt írják, hogy Dănileț az igazságügyi reformok előmozdításával vált ismertté, míg Eckstein-Kovács Péter kapcsán a többszöri kiállását, elvhűségét hangsúlyozzák. A politikus a szenátus igazságügyi bizottságának az elnöki tisztségéről azért mondott le, mert kollégái nem támogatták az ANI-törvényt. Traian Băsescu államfő tanácsadói tisztségéről pedig akkor mondott le, amikor az elnök a verespataki bányaprojektet népszerűsítette. Az RMDSZ-ből is kilépett, amikor a pártja támogatta a „PSD-t és az ALDE-t az igazságszolgáltatás elleni támadásában”.

Az alkotmánybíróság kilenc tagjából háromnak júniusban lejár a mandátuma. Nemrég több civil szervezet is azzal a kérdéssel fordult az illetékesekhez, hogy olyan alkotmánybírókat válasszanak, akik már legalább 10 éve politikailag semlegesek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!