ENSZ: Világméretű éhínséget kockáztatunk, ha nem nyílnak meg újra az ukrán kikötők

2022. május 7. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az ukrajnai silókat nem ürítik ki hamarosan, nem lesz a raktározáshoz elég hely, ezért hatalmas gabonapazarlás várható.

Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint világszerte éhezni fognak az emberek, ha Ukrajna fekete-tengeri kikötői nem nyílnak meg újra hamarosan, írja a G4Media.

„Meg kell nyitnunk ezeket a kikötőket, hogy az élelmiszerek be- és kijuthassanak Ukrajnából. A világ ezt követeli, mert világszerte több százmillió ember ellátása függ ettől” – mondta David Beasley, a program ügyvezető igazgatója. „Jelenleg Ukrajna gabonasilói tele vannak” – tette hozzá.

Az ENSZ szakértői aggódnak amiatt, hogy ha a silókat nem ürítik ki hamarosan, nem lesz hol tárolni az idei nyári termést, ami hatalmas pazarlást és az élelmiszerárak további emelkedését eredményezheti.

Fotó: Kai Pilger/Pexels
Fotó: Kai Pilger/Pexels

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint jelenleg 25 millió tonna gabona van megrekedve Ukrajnában, miközben a fekete-tengeri kikötők zárva vannak.

Február óta a világ egyik legnagyobb kukorica- és búzatermelő országa csak vonaton exportálhatja a gabonát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!