Két nagy tűz is volt pénteken Hargita megyében: Zeteváralján a fűrészáru, Csíkszentgyörgyön a tarló égett

2022. május 7. – 10:47

Két nagy tűz is volt pénteken Hargita megyében: Zeteváralján a fűrészáru, Csíkszentgyörgyön a tarló égett

Másolás

Vágólapra másolva

A Csíkszentgyörgyhöz tartozó Csinód határában az erdei avarra is átterjedtek a lángok, majdnem kigyulladt az erdő. A tűzoltók egész éjjel őrködtek.

Csinód határában pénteken a vegetációtűz 360 hektáron pusztított, írja az Agerpres. Körülbelül 50 hektáros területen kigyulladt az erdei avar is, és a tűzoltóság szerint fennállt a veszélye annak, hogy erdőtűz üssön ki. Ezt azonban a Hargita megyei tűzoltóságnak és a helyi önkéntes tűzoltó egységnek sikerült megelőznie. Előbbiek két tűzoltó járművel érkeztek, azonban a munkájukat akadályozta, hogy nehezen megközelíthető helyeken is lángolt a növényzet.

Az oltás sikerült, azonban attól tartva, hogy a lángok feléledhetnek, a helyi önkéntes tűzoltók egész éjjel őrködtek a határban. A hatóságok egyelőre nem adtak ki tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a tüzet.

Kiderült viszont, hogy Zeteváralján miért ütöttek ki a lángok. A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség szerint rövidzárlat történt egy elektromotorban, innen pattant elő a szikra, ami tüzet okozott egy fűrésztelep raktárában. Közel 500 négyzetméreten terjedtek el a lángok, leégett a gáter, elégett kb. 200 köbméter fenyődeszka, 20 köbméter fűrészpor, az üzemben levő gépek, valamint a cég iratainak egy része, illetve a munkások személyes okmányai, mivel a ruháik is megégtek az öltözőben.

A keletkezett kár megközelíti a 3 millió lejt, személyi sérülés viszont nem történt, és azt is sikerült megakadályozni, hogy a közelben levő üzemanyagtartály felrobbanjon.

Hat órán keresztül, tíz tűzoltókocsi segítségével harcoltak a lángok ellen a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltók, valamint a zeteváraljai, a fenyédi, a székelyvarsági, az oroszhegyi és a máréfalvi önkéntesek. A helyi önkéntesek a biztonság kedvéért éjjel is őrködtek, nehogy ismét fellobbanjanak a lángok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!