Két nagy tűz is volt pénteken Hargita megyében: Zeteváralján a fűrészáru, Csíkszentgyörgyön a tarló égett

2022. május 7. – 10:47

Két nagy tűz is volt pénteken Hargita megyében: Zeteváralján a fűrészáru, Csíkszentgyörgyön a tarló égett

Másolás

Vágólapra másolva

A Csíkszentgyörgyhöz tartozó Csinód határában az erdei avarra is átterjedtek a lángok, majdnem kigyulladt az erdő. A tűzoltók egész éjjel őrködtek.

Csinód határában pénteken a vegetációtűz 360 hektáron pusztított, írja az Agerpres. Körülbelül 50 hektáros területen kigyulladt az erdei avar is, és a tűzoltóság szerint fennállt a veszélye annak, hogy erdőtűz üssön ki. Ezt azonban a Hargita megyei tűzoltóságnak és a helyi önkéntes tűzoltó egységnek sikerült megelőznie. Előbbiek két tűzoltó járművel érkeztek, azonban a munkájukat akadályozta, hogy nehezen megközelíthető helyeken is lángolt a növényzet.

Az oltás sikerült, azonban attól tartva, hogy a lángok feléledhetnek, a helyi önkéntes tűzoltók egész éjjel őrködtek a határban. A hatóságok egyelőre nem adtak ki tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a tüzet.

Kiderült viszont, hogy Zeteváralján miért ütöttek ki a lángok. A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség szerint rövidzárlat történt egy elektromotorban, innen pattant elő a szikra, ami tüzet okozott egy fűrésztelep raktárában. Közel 500 négyzetméreten terjedtek el a lángok, leégett a gáter, elégett kb. 200 köbméter fenyődeszka, 20 köbméter fűrészpor, az üzemben levő gépek, valamint a cég iratainak egy része, illetve a munkások személyes okmányai, mivel a ruháik is megégtek az öltözőben.

A keletkezett kár megközelíti a 3 millió lejt, személyi sérülés viszont nem történt, és azt is sikerült megakadályozni, hogy a közelben levő üzemanyagtartály felrobbanjon.

Hat órán keresztül, tíz tűzoltókocsi segítségével harcoltak a lángok ellen a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltók, valamint a zeteváraljai, a fenyédi, a székelyvarsági, az oroszhegyi és a máréfalvi önkéntesek. A helyi önkéntesek a biztonság kedvéért éjjel is őrködtek, nehogy ismét fellobbanjanak a lángok.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!