Megérkezett: elkezdődött Jill Biden romániai látogatása

2022. május 6. – 20:16

Megérkezett: elkezdődött Jill Biden romániai látogatása
Jill Biden a romániai Mihalil Kogalniceanu bázison – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Romániába pénteken Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, aki ukrán menekültekkel, az őket segítő önkéntesekkel, amerikai katonákkal és román kormánytagokkal találkozik vasárnapig tartó látogatása során.

A first lady repülőgépe a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogălniceanu támaszponton szállt le, ahol a Romániába vezényelt amerikai csapatok legnagyobb része, mintegy kétezer katona állomásozik. Jill Biden indulását követően Twitter-üzenetben tudatta: azért látogat Romániába és Szlovákiába, hogy az (Amerikában vasárnap ünnepelt) Anyák napját ukrán anyák és gyermekek körében töltse, akik „Putyin (orosz elnök) háborúja” miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból. Az Agerpres tudósítása szerint first ladyt elkíséri romániai látogatásán Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár, valamint Mark Gitenstein is, aki az USA bukaresti nagykövete volt 2009 és 2012 között, jelenleg pedig az USA európai uniós nagykövete.

A first lady hangsúlyozta: amerikai katonákkal is találkozik és meg akarja köszönni a szomszédos országoknak és segélymunkásoknak azt a támogatást, amelyet az ukrajnai menekülteknek nyújtanak.

Az eddigi értesítések szerint Jill Biden pénteken a Mihail Kogălniceanu támaszponton szolgáló amerikai katonákkal vacsorázik, majd Bukarestbe utazik, ahol szombaton Carmen Iohanisszal, Klaus Iohannis államfő feleségével közösen, aki szintén angoltanárként tevékenykedik, felkeres egy olyan iskolát, ahol a háború elől Ukrajnából menekült diákok tanulnak.

Jill Biden nem először látogat Romániába: 2014-ben elkísérte az akkor alelnöki tisztséget betöltő Joe Bident, aki a Krím elcsatolása után látogatott Kelet-Európába, hogy Washington támogatásáról biztosítsa az orosz agressziótól tartó szövetségeseket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!