Románia nem sietett anyagiakkal Ukrajna megsegítésére, még Magyarország is kétszer akkora segélyt nyújtott a bajban lévő országnak

2022. május 5. – 17:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háborúval szomszédos országok közül a román állam fordította a legkevesebb pénzt Ukrajna támogatására az Oroszországgal vívott háborúban. Románia 50-szer kevesebbet adományozott, mint Észtország és Lettország, és 600-szor kevesebbet, mint Lengyelország. Még Magyarország is, amelyet oroszbarátként könyvelnek el, kétszer annyit adományozott.

Oroszország katonai agressziója példátlan szolidaritást váltott ki nemcsak a nagyhatalmak, hanem a konfliktushoz közeli határokkal rendelkező európai országok részéről is. A gazdasági szankciókon túl, amelyek saját gazdaságukra is hatással lesznek, a demokratikus államok jelentős erőfeszítéseket tettek a háború áldozatainak támogatására. A romániai Szabad Európa portál összesítette az adományok nagyságrendjét.

A Világgazdasági Intézet május 2-án közzétett beszámolója szerint a G7-országok, valamint az uniós országok és intézményeik nem kevesebb mint 27 milliárd eurót adományoztak Ukrajnának április 23-ig.

Az EU-tagállamok, az Európai Tanács és az Európai Bizottság, valamint az Európai Beruházási Bank 12 milliárd eurót adtak vagy ajánlottak fel, míg az USA, amely a háború kitörése óta kulcsszerepet játszik, több mint 11 milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajnának. Ez az összeg megháromszorozódhat, ha a Fehér Ház kérését a Kongresszus jóváhagyja.

Az összegek az államok által Ukrajnának nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segélyt jelentik, és nem tartalmazzák az országos menekültügyi segélyprogramokat, valamint a civil szervezetek vagy magánszemélyek által nyújtott támogatást.


Az Ukrajnával, Oroszországgal vagy Fehéroroszországgal határos országok közül Románia adományozott a legkevesebbet a Kiel Intézet adatai szerint.

A német agytröszt szakértői 31 Ukrajnának segítséget nyújtó országot elemeztek, és a május 2-án közzétett adatok szerint április 23-ig Románia mintegy 4 millió euró értékben adott vagy ígért humanitárius és katonai segítséget a szomszédos országnak.

Ennek az összegnek a háromnegyede az ukrajnai háború kezdete óta Románia által adományozott katonai felszerelések értéke.

Az Oroszországgal vagy Ukrajnával közvetlenül határos európai országok közül a legtöbb katonai, humanitárius vagy pénzügyi segélyt Lengyelországból kapta Ukrajna. A múlt hónap végéig összesen csaknem 2,4 milliárd eurónyi támogatást nyújtott vagy ígért.

Több mint 200 szovjet gyártmányú T-72-es harckocsit adományozott többek között Lengyelország, amelynek katonai támogatása – amelyet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyilvánosan is elismert – 1,5 milliárd eurót tesz ki.

A lengyelek az ország teljes bruttó hazai terméknek a 0,46%-nak megfelelő támogatást adományoztak Ukrajnának, ami jelentős erőfeszítés, de messze elmarad a legkisebb balti ország, Észtország támogatásától. A tallinni kormány a GDP nem kevesebb mint 0,8%-ának megfelelő összeget, összesen 221 millió eurót különített el Ukrajna támogatására.

Az 1,3 millió lakosú Észtország erőfeszítéseivel az egykori szovjet állam a GDP százalékában kifejezve az első helyen áll az adományozók között. Ugyanezen kritérium alapján a második helyen Lettország áll, amely a GDP 0,77%-ának megfelelő összeget, azaz 226 millió eurót adományozott. A harmadik helyen Lengyelország áll 2,4 milliárd euróval.

Románia az utolsó helyen áll a háborúhoz földrajzilag közel álló országok között. Románia segélye a GDP 0,043%-át teszi ki. Románia ezen a mutatószámok alapján Portugáliánál vagy Máltánál, a Kijevtől több mint 3000 kilométerre fekvő országoknál is rosszabbul áll.

A szabad Európa által elemzett Kieli Intézet adatai szerint a román kormány adományai messze elmaradnak más, Ukrajnával vagy Oroszországgal közvetlenül határos országok adományaitól. Litvánia 92 millió eurót, Finnország 24 millió eurót adományozott.

Még a kijevi kormánnyal ellenséges Magyarország is csaknem kétszer annyit, 7,3 millió eurót adományozott, mint Románia.

Meg kell jegyezni, hogy a Kieli Intézet szakemberei csak a nyilvános információkat elemezték, az országoktól származó bizalmas adományokat nem.

A Kiel Intézet három kategóriába osztotta fel az Ukrajnának nyújtott segélyt: katonai, humanitárius és pénzügyi segélyként csoportosítva azokat. Az USA nagy fölénnyel vezeti az adományozók rangsorát, közel 4 milliárdos katonai támogatással, 4,4 milliárdos humanitárius támogatással és 1,83 milliárdos pénzügyi támogatással. Az összesített rangsorban Lengyelország a második helyen áll 2,4 milliárd euróval, ami több, mint az Egyesült Királyságé, amely április 23-ig 2 milliárd eurót adományozott vagy ajánlott fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!