Jogerősen elítéltek egy bukaresti orvost, aki kevesellte a páciensek által felajánlott hálapénzt

2022. május 05. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

A katonai orvos kerek perec megmondta betegeinek, hogy mennyi az annyi, és ha kevesellte a kenőpénzt, akkor nem volt hajlandó megműteni a pácienst.

Radu Viorel Vrăcioiu orvos-ezredest, a bukaresti Dr. Carol Davila Központi Katonai Sürgősségi Kórház fül-orr-gégész főorvosát 2 év, 5 hónap és 10 nap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti katonai fellebbviteli bíróság abban az ügyben, amelyben vesztegetéssel és vesztegetésre való felbujtással vádolták – írja az Agerpres nyomán a G4Media.

Az orvos azután vált híressé, hogy szemrehányást tett egy betegének, amiért túl kevés pénzt adott neki az elvégzendő műtétre, mondván, hogy 200 lejért nem hajlandó bemenni a műtőbe.

A Bukaresti Katonai Fellebbviteli Bíróság elutasította Radu Viorel Vrăcioiu fellebbezését és helybenhagyta a Bukaresti Katonai Bíróság által 2021 júliusában kiszabott ítéletet, a döntés tehát jogerős.

A bírák Radu Viorel Vrăcioiu-t 3 év próbaidő letöltésére kötelezték, amely idő alatt köteles részt venni egy társadalmi reintegrációs programban, és 60 napig fizetetlen közmunkát is végezni. A katonaorvost 2 évre eltiltották attól is, hogy orvosként dolgozzon az állami egészségügyi rendszerben.

Radu Viorel Vrăcioiu ezredes ellen a DNA 2019 márciusában emelt vádat vesztegetés és vesztegetésre való felbujtás miatt. Az orvost 2018. november 29-én a DNA ügyészei tetten érték, amikor 500 lej kenőpénzt fogadott el egy férfitól a feleségén végzett műtét kapcsán.

Az orvost azután jelentették fel a Korrucióellenes Ügyészségen, hogy két nappal korábban, a műtét előtt szemrehányást tett a páciensnek, hogy a 200 lejes összeg túl kevés, és azt mondta neki, ezért a pénzért a rendelőből el sem megy a műtőig.

A nyomozók azt is megállapították, hogy 2018. november 28-án Radu Viorel Vrăcioiu egy hasonló orvosi beavatkozásért 500 lejes összeget kapott egy másik betegtől.