Négy szélsőséges politikai alakulat bejegyzését kérelmezték a bukaresti bíróságon, még a Qanon-követők is pártot alapítanának

2022. május 4. – 16:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy szélsőséges párt bejegyzéséért folyamodtak az elmúlt időszakban a fővárosi bírósághoz, eddig mindössze egyről döntöttek pozitívan a bírák. Sok esetben az AUR-ról leszakadó csoportosulásokról van szó, azonban egyikük egyenesen az Egyesült Államokbeli Qanon-mozgalolm ideológiáját tette magáévá.

Az elmúlt hónapokban több olyan párt alapítására vonatkozó kérelmet nyújtottak be a bukaresti bírósághoz, amelyek alapítói közel állnak a szélsőséges ideológiákhoz és az összeesküvés-elméletekhez – írja a G4Media, amely be is mutatja azokat a politikai alakulatokat, amelyek bejegyzésért folyamodtak. Az összeállításból kiderül, hogy a pályázók többnyire korábbi AUR-tagok, akik vagy valamilyen oknál fogva nem találták meg helyüket a Románok Egyesüléséért Szövetségben, vagy pedig kizárták őket az alakulatból. A portál szerint eddig egy kérelmet bíráltak el pozitívan, egyet első fokon elutasítottak, a másik két esetben pedig a bíráknak még meg kell vizsgálniuk az ügyeket a dokumentáció ellenőrzése céljából. Az elmúlt években a politikai pártalapítási eljárások sokkal egyszerűbbé váltak, mindössze három tagot, a bejegyzett székhely igazolását és a párt statútumát rögzítő dokumentumot kell benyújtani.

A Román Nép Hazafiainak Pártja (Partidul Patrioții Poporului Român, PPPR)

– a bukaresti bíróság március 18-i határozatával jött létre, alapítói Cristian Vasile Lască, Andrei Cristian Boroș és Dănuț Nicolae Pop Bihar megyei polgárok. A felsoroltak közül az első unokatestvére Mihai Lască bihari képviselőnek, akit tavaly kizártak az AUR-ból, és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy testi sértés miatt.

Boroș, aki szintén volt AUR-tag volt, és Pop a bihari képviselői iroda tanácsosaiként vannak alkalmazva. Lască képviselő, aki jelenleg függetlenként politizál, mivel az AUR-ból kizárták, szintén egy szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyben áll bíróság elé. A világjárvány idején a Lască és a Boroș testvérek több oltásellenes tüntetést szerveztek Nagyváradon. Lască politikai nyilatkozatai között a parlamentben többek között a következők szerepeltek: „Az EU és a NATO – malomkövek Románia nyakán!”, „Az orvosi diktatúra minden idők legveszélyesebb vírusa, és az is lesz!”, „Az Európai Unió Európa és Románia diktátora”, „Állítsátok meg a románok kísérleti szérumokkal való beoltását!”.

Diana Șoșoacă szenátor, akit Lascăval együtt kizártak az AUR-ből, számos Lască által szervezett tüntetésen vett részt, azonban állítólag nem tud a Hazafiak Pártja alapításáról. Boros elmondta, hogy pártja eddig nem tárgyalt Șoșoaca szenátorral, de a jövőben szándékában áll ezt megtenni.

Május 23-án ugyanez a fővárosi bíróság tárgyalja a

Törvény Oktatás Egység Párt (Partidului Lege Educație Unitate, LEU)

létrehozására irányuló kérelmet. Az alapítók közül ketten – Cosmin Marian Matache és Andy Constantin Lupu – szintén az AUR színeiben gyűjtötték az aláírásokat Ilfov megyében, Klaus Iohannis lemondatása céljából.

Az év elején Matache egy AUR Facebook-posztot terjesztett, amelyben bejelentette: „Győzelem! A zöldigazolvány végleg megszűnik! El kell távolítani a közintézményekből, éttermekből, fitnesz- és szórakozóhelyekről is!” Az újságírók által megkeresett Matache kitérő volt nyilatkozataiban, és csak annyit mondott, várja a bíróság döntését, és hogy ő és Lupu már nem tagjai az AUR-nak, „mert már nem képviselnek minket”.

Néhány nappal ezelőtt benyújtották a

Roexit Párt (Partidul Roexit)

megalapításának dokumentációját is, amelynek alapítói három kolozsvári lakos – Robert Vitoș, Smaranda Nicoleta Lup és Sergiu Dan Grecu. Lup alapította az AUR Kolozs megyei szervezetét, azonban 2021-ben konfliktusba került a párt központi vezetőségével, idén márciusban pedig kizárták a pártból.

A bírák döntéséig az alapító tagok a közösségi médiában fejtették ki szándékaikat: „Ha azt akarjátok, hogy Románia ne essen áldozatul az új globális rendnek, szükségünk van a támogatásotokra. A ROEXIT párt megalakulóban van, és célunk, hogy Románia kilépjen az Európai Unióból. Ez egy nagyon fontos lépés lenne afelé, hogy ne legyünk többé rabszolgák. Nyilvánvalóan olyan vezetőkre is szükségünk van, akik nem adják ki az országot” – olvasható a szándéknyilatkozatukban.

A legérdekesebbnek azonban a

Qanon Hazafiak Pártja (Partidul Patrioților Qanon, PPQ)

tűnik. Azonban március 16-án első fokon elutasították Cornel Dan Sabou kérelmét a Qanon Hazafiak Pártja megalapítására. A döntés közlését követően a Sabou jogosult fellebbezni. A pártalapító magát oknyomozó újságíróként és a Qanon Románia informális vezetőjeként mutatja be.

A nagybányai származású férfit egyébként 2008-ban jogerősen börtönbüntetésre ítélték, miután fedezetlen csekkeket és hamis bérezési igazolásokat állított ki. 2020 augusztusában a bukaresti Victoriei téren tüntetést szervezett a maszk viselése ellen.

Egy tavalyi személyes blogbejegyzésében Sabou bejelentette: „A Q ROMANIA csoport azért alakult a Facebookon, hogy terjessze az IGAZSÁGOT a hamis világjárványról, és hogy a világ minden tájáról érkező hazafiakkal együtt harcoljon a bolygón a globális okkultizmus ellen vívott háborúban.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!