Romániának el kell utasítania a magyarországi mintájú LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot – mondják a jogvédő szervezetek

2022. május 4. – 09:46

Romániának el kell utasítania a magyarországi mintájú LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot – mondják a jogvédő szervezetek
Felvonulás a bukaresti Pride-on – Fotó: Dan Mihailescu/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus hallgatólagosan elfogadta, de a képviselőház döntőházként még elutasíthatja azt a jogszabályt, amelyet magyarországi mintára az RMDSZ néhány képviselője nyújtott be.

Több romániai emberi jogi szervezetek elítélte a szenátus által elfogadott törvényjavaslatot, amely tiltja az úgynevezett „melegpropagandát az iskolákban”, mondván, hogy az LMBTQ közösséggel szembeni diszkriminációt legitimálná, hasonlóan a magyarországi és oroszországi intézkedésekhez – számolt be a Reuters.

A civil szervezetek felszólították a képviselőházat, amely döntő házként lép fel a kérdésben, hogy utasítsa el a törvényjavaslatot, amely megtiltja a homoszexualitást népszerűsítő anyagok használatát az iskolákban.

A kisebbik kormánykoalíciós párt, az RMDSZ több törvényhozója volt kezdeményezője ennek a törvényjavaslatnak, amely szerintük megelőzné a gyermekbántalmazást. A szomszédos Magyarország hasonló jogszabálya éles bírálatokat váltott ki az Európai Bizottság részéről, amely bíróság elé állította Budapestet.

„A budapesti oktatási rendszerben alkalmazott cenzúrát nem szabad Bukarestben is érvényesíteni” – jelentette ki az ACCEPT LMBTQ jogvédő szervezet. „Romániának el kell kerülnie azt az illiberális sodródást, amelyet Magyarország támogat ilyen intézkedésekkel, amelyeket az Európai Unió nem fogadott kedvezően. A kifejezetten homofób és transzfób jogszabályok elfogadása a szexuális irányultságról és a nemi identitásról szóló információk cenzúrázásával szégyent hoz Romániára. Az alsóháznak meg kell szavaznia, hogy véget vessen a diszkriminációra való felbujtásnak.”

Az ACCEPT és a MozaiQ LMBT jogvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy az intézkedések az LMBTQ közösségről szóló filmek és hírek cenzúrázásához, valamint a felvonulások és nyilvános rendezvények korlátozásához vezetnek.

„Felszólítjuk az alsóházat, hogy döntsön felelősségteljesen, és utasítson el minden olyan törvényjavaslatot, amelynek célja az LMBTQ közösség démonizálása és marginalizálása” – nyilatkozta a MozaiQ.

„Oroszország ukrajnai inváziójával összefüggésben úgy véljük, hogy egy ilyen törvényjavaslat elfogadása Romániában ... az orosz propagandát és a moszkvai dezinformációs kampányokat táplálná.”

A társadalmilag konzervatív Románia csupán 2001-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, évtizedekkel később, mint az Európai Unió más tagországai, és tiltja az azonos nemű párok házasságát és élettársi kapcsolatát.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!