Romániának el kell utasítania a magyarországi mintájú LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot – mondják a jogvédő szervezetek

2022. május 04. – 08:46

Romániának el kell utasítania a magyarországi mintájú LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot – mondják a jogvédő szervezetek
Felvonulás a bukaresti Pride-on – Fotó: Dan Mihailescu/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus hallgatólagosan elfogadta, de a képviselőház döntőházként még elutasíthatja azt a jogszabályt, amelyet magyarországi mintára az RMDSZ néhány képviselője nyújtott be.

Több romániai emberi jogi szervezetek elítélte a szenátus által elfogadott törvényjavaslatot, amely tiltja az úgynevezett „melegpropagandát az iskolákban”, mondván, hogy az LMBTQ közösséggel szembeni diszkriminációt legitimálná, hasonlóan a magyarországi és oroszországi intézkedésekhez – számolt be a Reuters.

A civil szervezetek felszólították a képviselőházat, amely döntő házként lép fel a kérdésben, hogy utasítsa el a törvényjavaslatot, amely megtiltja a homoszexualitást népszerűsítő anyagok használatát az iskolákban.

A kisebbik kormánykoalíciós párt, az RMDSZ több törvényhozója volt kezdeményezője ennek a törvényjavaslatnak, amely szerintük megelőzné a gyermekbántalmazást. A szomszédos Magyarország hasonló jogszabálya éles bírálatokat váltott ki az Európai Bizottság részéről, amely bíróság elé állította Budapestet.

„A budapesti oktatási rendszerben alkalmazott cenzúrát nem szabad Bukarestben is érvényesíteni” – jelentette ki az ACCEPT LMBTQ jogvédő szervezet. „Romániának el kell kerülnie azt az illiberális sodródást, amelyet Magyarország támogat ilyen intézkedésekkel, amelyeket az Európai Unió nem fogadott kedvezően. A kifejezetten homofób és transzfób jogszabályok elfogadása a szexuális irányultságról és a nemi identitásról szóló információk cenzúrázásával szégyent hoz Romániára. Az alsóháznak meg kell szavaznia, hogy véget vessen a diszkriminációra való felbujtásnak.”

Az ACCEPT és a MozaiQ LMBT jogvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy az intézkedések az LMBTQ közösségről szóló filmek és hírek cenzúrázásához, valamint a felvonulások és nyilvános rendezvények korlátozásához vezetnek.

„Felszólítjuk az alsóházat, hogy döntsön felelősségteljesen, és utasítson el minden olyan törvényjavaslatot, amelynek célja az LMBTQ közösség démonizálása és marginalizálása” – nyilatkozta a MozaiQ.

„Oroszország ukrajnai inváziójával összefüggésben úgy véljük, hogy egy ilyen törvényjavaslat elfogadása Romániában ... az orosz propagandát és a moszkvai dezinformációs kampányokat táplálná.”

A társadalmilag konzervatív Románia csupán 2001-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, évtizedekkel később, mint az Európai Unió más tagországai, és tiltja az azonos nemű párok házasságát és élettársi kapcsolatát.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!