Új alkotmánybírók: a PNL-s Scântei és a PSD-s támogatást élvező Bogdan Licu kerül be a taláros testületbe

2022. május 3. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Iulia Scânteit választotta a szenátus, illetve a Bogdan Licut a képviselőház az alkotmánybíróság megüresedő helyeire – közölte az Agerpres.

Iulia Scântei jelölését a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatta, 76 támogató szavazatot kapott, 34-en ellene voksoltak a titkos szavazáson. A kilenctagú testületben Mona Pivnicerut váltja, akinek júniusban jár le a mandátuma.

A szenátus által választott jelöltek között így oszlottak meg a szavazatok: Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor, akit az USR jelölt 22 támogató és 88 ellenszavazatot kapott, Radu Ghidău AUR-jelöltnek 12 támogató és 98 ellenszavazat érkezett. Az egykori RMDSZ-es szenátor Facebook-oldalán reagált a hírre, amint ő maga is megjegyzi és az őt támogató szavazatok számából kiderül, az RMDSZ szenátusi frakciója nem rá szavazott:

Bogdan Licu a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje a képviselőház titkos szavazásán 208 támogató és 93 ellenszavazatot kapott, ő Valer Dorneanu helyét veszi át a taláros testületben, az alkotmánybíróság elnökének mandátuma ugyanis szintén júniusban jár le.

Daniel Morar alkotmánybíró a harmadik, akinek a megbízatása szintén júniusban jár le, az ő utódját Klaus Johannis államelnök javasolja majd.

Az alkotmánybíróságot kilenc bíró alkotja, mandátumuk kilenc évre szól, és nem hosszabbítható meg. A törvény szerint a kilenc alkotmánybíróból hármat a képviselőház, hármat a szenátus és hármat az államfő javasol. Az alkotmánybírók hármasával, háromévenként cserélődnek, egy ciklus pedig épp most, júniusban jár le.

Bogdan Licuval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nála többször is felmerült a plágium gyanúja: egyszersmind a SRI Hírszerzési Kollégiumnál végzett doktori dolgozata kapcsán, ugyanakkor Sorin Semeniuc újságíró szerint egy könyvet is másolt magának.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!