Új alkotmánybírók: a PNL-s Scântei és a PSD-s támogatást élvező Bogdan Licu kerül be a taláros testületbe

2022. május 3. – 14:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Iulia Scânteit választotta a szenátus, illetve a Bogdan Licut a képviselőház az alkotmánybíróság megüresedő helyeire – közölte az Agerpres.

Iulia Scântei jelölését a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatta, 76 támogató szavazatot kapott, 34-en ellene voksoltak a titkos szavazáson. A kilenctagú testületben Mona Pivnicerut váltja, akinek júniusban jár le a mandátuma.

A szenátus által választott jelöltek között így oszlottak meg a szavazatok: Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor, akit az USR jelölt 22 támogató és 88 ellenszavazatot kapott, Radu Ghidău AUR-jelöltnek 12 támogató és 98 ellenszavazat érkezett. Az egykori RMDSZ-es szenátor Facebook-oldalán reagált a hírre, amint ő maga is megjegyzi és az őt támogató szavazatok számából kiderül, az RMDSZ szenátusi frakciója nem rá szavazott:

Bogdan Licu a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje a képviselőház titkos szavazásán 208 támogató és 93 ellenszavazatot kapott, ő Valer Dorneanu helyét veszi át a taláros testületben, az alkotmánybíróság elnökének mandátuma ugyanis szintén júniusban jár le.

Daniel Morar alkotmánybíró a harmadik, akinek a megbízatása szintén júniusban jár le, az ő utódját Klaus Johannis államelnök javasolja majd.

Az alkotmánybíróságot kilenc bíró alkotja, mandátumuk kilenc évre szól, és nem hosszabbítható meg. A törvény szerint a kilenc alkotmánybíróból hármat a képviselőház, hármat a szenátus és hármat az államfő javasol. Az alkotmánybírók hármasával, háromévenként cserélődnek, egy ciklus pedig épp most, júniusban jár le.

Bogdan Licuval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nála többször is felmerült a plágium gyanúja: egyszersmind a SRI Hírszerzési Kollégiumnál végzett doktori dolgozata kapcsán, ugyanakkor Sorin Semeniuc újságíró szerint egy könyvet is másolt magának.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!