Szobrot avat Bukarestben Németh Zsolt, Kelemen Hunor és Kató Béla

2022. május 3. – 10:10

Szobrot avat Bukarestben Németh Zsolt, Kelemen Hunor és Kató Béla
A bukaresti Palotacsarnok és a körülötte lévő zöldövezet, ahol helyet kap a reformációnak emléket állító emlékmű – Forrás: Wikimapia

Másolás

Vágólapra másolva

A fél évezredes reformációnak állítanak kicsit (5 évvel) megkésve emlékművet Bukarestben, az eseményen, melyet a fővárosi polgármesteri hivatal szervez, ott lesz Németh Zsolt, Kelemen Hunor és Kató Béla is. A szoboravatásra május 4-én kerül sor, a román főváros egyik központi parkjában.

A bukaresti városháza május 4-én, szerdán avatja fel a bukaresti Palotacsarnok (Sala Palatului) melletti parkban a protestáns reformáció két kezdeményezőjének, Luther Mártonnak és Kálvin Jánosnak szentelt emlékművet – olvasható az intézmény közleményében.

A Nicușor Dan polgármester által szervezett rendezvényen részt vesz Németh Zsolt – a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Kató Béla – az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Reinhard Guib – a Kálvini Evangélikus Egyház püspöke, Arthur Mattli – Svájc nagykövete, Szegedi László Tamás – püspöki helynök, Zikeli Daniel – püspöki helynök, valamint Victor Opaschi – a kulturális minisztérium államtitkára.

A közös emlékmű a reformáció (1517-2017) 500. évfordulója alkalmából tiszteleg a két kiemelkedő személyiség előtt, és a vallási toleranciát ünnepli – olvasható a közleményben.

A rendezvényt a Bukaresti Városháza Tájépítészeti és Műemléki Főigazgatósága szervezi, és a Palotacsarnok parkjában kerül megrendezésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!