Szobrot avat Bukarestben Németh Zsolt, Kelemen Hunor és Kató Béla

2022. május 3. – 10:10

Szobrot avat Bukarestben Németh Zsolt, Kelemen Hunor és Kató Béla
A bukaresti Palotacsarnok és a körülötte lévő zöldövezet, ahol helyet kap a reformációnak emléket állító emlékmű – Forrás: Wikimapia

Másolás

Vágólapra másolva

A fél évezredes reformációnak állítanak kicsit (5 évvel) megkésve emlékművet Bukarestben, az eseményen, melyet a fővárosi polgármesteri hivatal szervez, ott lesz Németh Zsolt, Kelemen Hunor és Kató Béla is. A szoboravatásra május 4-én kerül sor, a román főváros egyik központi parkjában.

A bukaresti városháza május 4-én, szerdán avatja fel a bukaresti Palotacsarnok (Sala Palatului) melletti parkban a protestáns reformáció két kezdeményezőjének, Luther Mártonnak és Kálvin Jánosnak szentelt emlékművet – olvasható az intézmény közleményében.

A Nicușor Dan polgármester által szervezett rendezvényen részt vesz Németh Zsolt – a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Kató Béla – az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Reinhard Guib – a Kálvini Evangélikus Egyház püspöke, Arthur Mattli – Svájc nagykövete, Szegedi László Tamás – püspöki helynök, Zikeli Daniel – püspöki helynök, valamint Victor Opaschi – a kulturális minisztérium államtitkára.

A közös emlékmű a reformáció (1517-2017) 500. évfordulója alkalmából tiszteleg a két kiemelkedő személyiség előtt, és a vallási toleranciát ünnepli – olvasható a közleményben.

A rendezvényt a Bukaresti Városháza Tájépítészeti és Műemléki Főigazgatósága szervezi, és a Palotacsarnok parkjában kerül megrendezésre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!