Kelemen Hunor: Fontos, hogy erős közösségként lássa a román állam a romániai magyarságot

2022. május 2. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Ha erős, életképes közösségnek látja a román állam a romániai magyarokat, másképp viszonyul hozzájuk, ezért fontos, hogy minél többen vegyenek részt a romániai népszámláláson és vallják magukat magyarnak – mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az MTI beszámolója szerint a politikus mindenkit arra biztat, hogy éljen a népszámlálási kérdőív online kitöltésének lehetőségével, erre május 16-áig van lehetőség. Azt mondta, tíz évvel ezelőtt 1 millió 260 ezren vallották magukat magyarnak, ez „irányadó szám”, most ki fog derülni, hányan vannak, ami meghatározza a következő tíz év etnikumhoz köthető közpolitikai kérdéseit, a nyelvhasználatot, az anyanyelvi oktatást vagy az állami támogatás mértékét.

A legfontosabb szempont, hogy „erős közösségként lásson bennünket a román állam és erős közösségként lássuk mi magunkat”

– jegyezte meg.

Vannak az önkormányzatok mellett szakemberek, akik segítenek a hozzájuk fordulóknak kitölteni a kérdőívet, de az egyházak és az RMDSZ is segít – mondta a politikus. Felhívta a figyelmet arra: fontos, hogy minden kérdésre válaszoljanak, mert a kérdőív utolsó részében vannak az etnikai, vallási identitásra vonatkozó kérdések.
Az RMDSZ elnöke azt kérte, mindenki vallja magát magyarnak, és jelezte, a kérdőíven „alkategóriaként” lehetőség van annak megvallására is, hogy valaki székely.

Amikor a román államhoz való viszonyukat határozzák meg, magyar közösségként kell megmutatni magukat – tette hozzá. Kelemen Hunor szerint ugyan minden településre figyelnek, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet, de most a városban élőkre kell koncentrálniuk. A kisebb településeken várhatóan elérik, hogy az ott élő magyarok 45-50 százalék online töltse ki a kérdőívet, és ezeken a kisebb településeken a kérdezőbiztosok majd a személyes megkeresés időszakában könnyebben elérik az embereket.

A politikus vendége volt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is, ahol szintén arról beszélt, nagyon fontos, hogy mindenki kitöltse a népszámlálási kérdőívet. Indoklásként azt is megemlítette, hogy annak az adatait, aki nem tölti ki az ívet online, és nem érik el a kérdezőbiztosok sem, majd „beemelik” más adatbázisokból, de azok nem tartalmazzák az etnikumra vonatkozó adatot. Elmondta: tíz éve, az utolsó népszámláláskor a romániai lakosság 91-92 százalékát számolták meg, a többi lakos adatait „beemelték”, etnikai identitás nélkül, és akkor így jött ki az 1 millió 260 ezer magyar. Jelezte: jelenleg 30-35 százalékos a részvétel, ezt az online kitöltés végére szeretnék 45 százalékra emelni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!