Jill Biden Romániába látogat

2022. május 02. – 08:14

Jill Biden Romániába látogat
Jill Biden Washingtonban – Fotó: Kevin Lamarque/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Jill Biden, az Egyesült Államok first lady-je a héten Romániába és Szlovákiába látogat, hogy jelenlétével is támogassa az orosz invázió miatt menekülni kényszerülő ukrán családokat.

Jill Biden az amerikai hadsereg tagjaival, valamint a két ország magas rangú kormányzati tisztviselőivel is találkozik majd a Fehér Ház közleménye szerint – számol be a CNN.

A first lady csütörtökön utazik Washingtonból Romániába. A Fehér Ház által ismertetett program szerint pénteken először a Mihail Kogalniceau légibázison tesz látogatást, ahol találkozik az amerikai katonai szolgálat tagjaival, majd szombaton Bukarestbe utazik, ahol a román kormány tagjaival és humanitárius segélyszervezetek munkatársaival találkozik.

A látogatás hátterében többek között annak az elismerése áll, hogy Lengyelország után Romániába érkezett a háború következtében a legtöbb ukrán menekült: több százezren lépték át a határt az orosz invázió három hónappal ezelőtti kezdete óta. Jill Biden Bukarestben a kitelepített ukrán gyerekekkel foglalkozó tanárokkal is találkozik.

Ezt követően a first lady Szlovákiába utazik, ahol találkozik az amerikai nagykövetség munkatársaival, majd Kassát és Felsőnémetit látogatja meg, hogy ukrán menekültekkel találkozzék, illetve olyan szlovákokkal, akik megnyitották otthonaikat az ukrán családok előtt. Tudni kell azt, hogy több mint 300 ezer ukrán menekült tartózkodik jelenleg az alig több mint ötmilliós Szlovákiában.

Május 9-én, hétfőn Jill Biden a szlovák kormány tagjaival való találkozóval fejezi be hivatalos látogatását. Ez a first lady második hivatalos külföldi útja: júliusban Japánban vett részt az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!