Florin Cîțu: A PSD-vel való koalíció természetellenes, jó volna ismét együttműködni az USR-vel

2022. május 2. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Újraépítené az USR-vel a koalíciót a szenátus elnöke, Florin Cîțu, aki szerint most már mindkét párt, a liberálisok és a Mentsétek meg Romániát! alakulat is tanult az ellentétekből. A házelnök szerint fontos volna a jobboldali koalíció visszaállítása, mert a szociáldemokratákkal való együttműködés természetellenes, és végül is a szavazópolgárok nem erre adták voksukat 2020 decemberében.

Florin Cîțu szenátusi elnök szerint a PNL-USR szövetség során „sokat tanult”, még akkor is, ha a politikai érettség egyik partnerben sem volt teljes, és reméli, hogy a két párt közötti együttműködés a közeljövőben folytatódni fog.

„Bonyolult volt a kormányzás az USR-val. Mind a liberális párt, mind az USR megtanultunk néhány dolgot. Azt hiszem, másodszorra mindketten jobban fogjuk csinálni. Ha nem próbálkozol, nem követsz el hibákat... A román állampolgárok a 2020-as választások alkalmával egyértelművé tették, hogy a jobboldali kormányt szeretnének.

Most már világos, hogy a politikai érettség talán nem volt a legmagasabb fokon, de tanultunk ebből a tapasztalatból. Sokat tanultam. Azért fordultam újra az USR-hez, hogy újjáépítsem a koalíciót. Azt hiszem, az USR is tanult az elmúlt periódusból. Talán a közeljövőben ismét sor kerülhet az együttműködésre” – mondta Cîțu hétfőn a Digi FM-nek.

A szenátus elnöke emlékeztetett arra, hogy „nagyon jó a kapcsolata” az államfővel, mert a PNL és Klaus Iohannis között partnerség van.

Arra a kérdésre, hogy miért nem maradt ő a PNL elnöke, Cîțu azt mondta: „Nincs szükség több veszekedésre. Ezt a rendkívüli kongresszuson értettem meg (...). Lemondtam, amikor láttam, hogy egy bizonyos hullámot hoztak létre, annak ellenére, hogy hamis információkat használtak a pártban, amikor aláírásokat próbáltak gyűjteni. Van ez a rögeszme, hogy a hatalom a miniszterelnöknél van, és a miniszterelnöknek kell lennie a pártelnöknek. Ez az egyik magyarázat. A probléma az, hogy ez akkor működik, ha biztos vagy benne, hogy négy évig lesz miniszterelnök, mert utána más problémák merülnek fel” – jelentette ki a házelnök.

Beszélt arról is, hogy „hamut szórt a fejére” és próbálta helyreállítani az USR-vel való szövetséget, de nem járt sikerrel. A Szociáldemokrata Párttal (PSD) való koalícióra lépést a kezdetektől „természetellenesnek” tartotta, úgy véli, ez lehet az oka a PNL éléről való elmozdításának is.

Florin Cîţu hozzátette, lenne ereje visszatérni és ismét csúcspozíciót betölteni a kormányban, ez azonban a román polgároktól is függ.

„Ha a románok inflációt, kamatokat és adókat akarnak, akkor természetesen nem fogok visszajönni, mert ez nem az a környezet, amelyben én jól tudnék működni. Ha viszont a románok jól fizetett munkahelyeket, gazdasági növekedést és reformokat akarnak (...), akkor visszatérek a csúcspolitikába” – szögezte le.

Az államfőválasztás kapcsán azt mondta, szeretné, ha a PNL adná Románia elnökét.

A 2020-as parlamenti választások után alakult hármas koalíció, amely a PNL, az USR és az RMDSZ között köttetett, 2021 szeptemberében bomlott fel, több koalíciós válsághelyzet után, amikor Florin Cîțu akkor még miniszterelnökként menesztette az igazságügyi minisztert, Stelian Iont. Ezt követően új koalíció alakult, és az USR helyét átvette a PSD. A szakítást mind a liberális párt, mind az USR is megsínylette, mindkét politikai alakulat rövid időn belül új elnököt választott, így Florin Cîțu nem tarthatta meg sem kormányfői, sem pártelnöki tisztségét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!