Kizárólag nemi sztereotípiáktól mentes játékokat lehet majd forgalmazni Spanyolországban

2022. április 29. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

A gyártók és a reklámcégek például nem használhatják a kéket és a rózsaszínt, hogy megkülönböztessék a kisfiúknak és kislányoknak szánt játékokat.

A spanyol kormány egyfajta magatartási kódexet dolgozott ki annak megakadályozására, hogy a játékgyártók szexista sztereotípiákat használjanak reklámjaikban, illetve a termékeik megjelenítésében.

Például nem használhatják a kéket vagy a rózsaszínt annak sugallására, hogy termékeiket fiúknak vagy lányoknak szánják, írja a Euronews.

Az „önszabályozó kódex” célja az, hogy „elkerüljék az előítéleteket és a nemi szerepek megjelenítését, valamint a kislányok szexualizált ábrázolását” – áll az ország fogyasztóvédelmi minisztériumának közleményében.

Mint írják, kerülendő lesz a nemi szerepek megjelenítése, mint pl. a gondozási- és a házimunka a lányok esetén, illetve a fizikai aktivitás és technológia iránti érdeklődés a fiúknál.

„A reklámok igyekeznek majd befogadó nyelvezetet használni és pozitív példaképeket bemutatni, hogy az egészséges, felelős és fenntartható fogyasztásra ösztönözzenek” – részletezték.

Fotó: Jennifer Murray/Pexels
Fotó: Jennifer Murray/Pexels

A megállapodást szerdán írta alá a kormány, a spanyol játékgyártók szövetsége és az ország reklámiparát szabályozó hatóság. A megállapodás várhatóan december 1-jén, a karácsonyi időszak előtt lép hatályba.

Az elmúlt években több játékgyártó cég és hirdető volt kénytelen visszavonni reklámjait a szexizmus vádja miatt.

Decemberben a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter, Alberto Garzon szimbolikus „játék sztrájkot” szervezett, tiltakozásképpen a nemi sztereotípiák ellen.

Több európai ország is vezetett már be hasonló szabályozást, többek között az Egyesült Királyság reklámfelügyelete is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!