Kizárólag nemi sztereotípiáktól mentes játékokat lehet majd forgalmazni Spanyolországban

2022. április 29. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

A gyártók és a reklámcégek például nem használhatják a kéket és a rózsaszínt, hogy megkülönböztessék a kisfiúknak és kislányoknak szánt játékokat.

A spanyol kormány egyfajta magatartási kódexet dolgozott ki annak megakadályozására, hogy a játékgyártók szexista sztereotípiákat használjanak reklámjaikban, illetve a termékeik megjelenítésében.

Például nem használhatják a kéket vagy a rózsaszínt annak sugallására, hogy termékeiket fiúknak vagy lányoknak szánják, írja a Euronews.

Az „önszabályozó kódex” célja az, hogy „elkerüljék az előítéleteket és a nemi szerepek megjelenítését, valamint a kislányok szexualizált ábrázolását” – áll az ország fogyasztóvédelmi minisztériumának közleményében.

Mint írják, kerülendő lesz a nemi szerepek megjelenítése, mint pl. a gondozási- és a házimunka a lányok esetén, illetve a fizikai aktivitás és technológia iránti érdeklődés a fiúknál.

„A reklámok igyekeznek majd befogadó nyelvezetet használni és pozitív példaképeket bemutatni, hogy az egészséges, felelős és fenntartható fogyasztásra ösztönözzenek” – részletezték.

Fotó: Jennifer Murray/Pexels
Fotó: Jennifer Murray/Pexels

A megállapodást szerdán írta alá a kormány, a spanyol játékgyártók szövetsége és az ország reklámiparát szabályozó hatóság. A megállapodás várhatóan december 1-jén, a karácsonyi időszak előtt lép hatályba.

Az elmúlt években több játékgyártó cég és hirdető volt kénytelen visszavonni reklámjait a szexizmus vádja miatt.

Decemberben a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter, Alberto Garzon szimbolikus „játék sztrájkot” szervezett, tiltakozásképpen a nemi sztereotípiák ellen.

Több európai ország is vezetett már be hasonló szabályozást, többek között az Egyesült Királyság reklámfelügyelete is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!