A miniszterelnök szerint Cîțunak már nem jutott hely a hivatalos delegációban, ezért maradt ki. Frissítve: Cîțu azért ott volt Kijevben

2022. április 27. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök ukrajnai útja után többekben is felmerült a kérdés, hogy Florin Cîțu, a szenátus elnöke miért nem vett részt a hivatalos látogatáson Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel együtt. A találgatások előzménye, hogy korábbi információk szerint a parlament két házának elnöke is kellett volna Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon.

„Itt egyszerűen arról van szó, hogy az ukrán biztonsági protokoll hány delegációs tagot enged be azokra a területekre, ahová ellátogattunk” – magyarázta keddi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Hozzátette, ő személy szerint Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök meghívására látogatott Kijevbe.

„A hivatalos látogatás a két ország közötti diplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően, a külügyminisztérium szervezésében történt meg. Az első egyeztetések körülbelül két hete kezdődtek” – tette hozzá Ciucă. A kormányfő szerint Florin Cîțu egy ezzel párhuzamosan szervezett látogatáson vett részt.

Nicolae Ciucă végül Marcel Ciolacuval és Bogdan Aurescu külügyminiszterrel együtt ment el Ukrajnába. A romániai delegáció teljeskörű támogatásáról biztosította az ukránokat.

Frissítve: Florin Cîțu is Kijevben tartózkodott, de ő a régiós országok képviselőinek gyűlésén vett részt, amely Volodimir Zelenszkij vezetésével zajlott le. A találkozón főként Ukrajna újjáépítési tervéről tárgyaltak.

„Az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett atrocitások nem maradnak büntetlenül a nemzetközi közösség részéről. Putyin tettei sem. Ő egy háborús bűnös.
Románia aktívan hozzájárult az Oroszországgal szembeni összes uniós szankció kidolgozásához és végrehajtásához. Ezek a lépések azonban nem elégségesek! Csupán egy teljeskörű gazdasági blokád állíthatja meg Oroszországot” – áll Cîțu Facebook-bejegyzésében, ahol leírja, hogy milyen üzenetet közvetített a jelenlévőknek.

A gyűlésre online csatlakozott be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!