Ezentúl drágább autókat vásárolhatnak az állami hivatalok és az önkormányzatok

2022. április 27. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

A törvény kezdeményezői szerint plafonemelésre azért van szükség, hogy a járműpark megújuljon és a légszennyezés mértéke csökkenjen.

Szerdán hirdetett ki Klaus Iohannis egy törvényt, mely lehetővé teszi, hogy az állami hivatalok és az önkormányzatok az eddig megengedettnél drágább autókat vásároljanak. Eddig 18 000 euró volt a felső határ, ezt 23 000 euróra emelték. A jogszabály szerint továbbá nem vásárolhatnak az említett hatóságok 1 600 köbcentisnél nagyobb teljesítményű járműveket.

A törvénytervezetet március 29-én fogadta el a képviselőház, és azzal indokolták a plafon megemelését, hogy szükség van a járműpark megújítására és a levegőszennyezés csökkentésére.

A 23 000 eurós, illetve az 1 600 köbcentis felső érték sem kötelező azonban minden hatóság számára. Nagyobb hengerűrtartalmú, és drágább – maximum 30 000 eurós – járműveket vehetnek a honvédelem, a közrend és a nemzetbiztonság területén működő hatóságok, Románia külföldi diplomáciai képviseletei, továbbá a villamos energia-, a földgáz- és kőolajellátás területén működő, teljes vagy többségi állami tőkével rendelkező vállalatok. A kivételek sorába, akikre egyébként eddig is speciális szabályok vonatkoztak a kocsiárakkal kapcsolatban, most bekerült az Állandó Választási Hatóság is.

"

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!