Rekordot döntött a Ciucă-kabinet, annyi államtitkára van, mint egyetlen kormánynak sem korábban

2022. április 27. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Adevărul forrásai szerint a dolog úgy esett, hogy a már az előző kormány idején funkcióban levők nem akartak felállni, aztán még jött a PSD is.

A PSD-PNL-RMDSZ-kormánynak nem kevesebb, mint 118 államtitkára és államtitkár-helyettese van, ezzel pedig megdöntik a korábbi rekordot: a Dăncilă-kabinetnek 110 tisztségviselője volt – számolta ki az Adevărul. Amint a lap megjegyzi, a személyzeti állomány minden eddigi mértéket túlhaladó felduzzasztása ellentétes a koalíció egyes vezetőinek, pl. Marcel Ciolacunak és Kelemen Hunornak a bejelentéseivel, akik közelgő gazdasági válságról beszélnek, és politikai óvatosságra szólítanak fel.

A számítások kizárólag a minisztériumok államtitkáraira és helyettes államtitkáraira, a kormányfőtitkárságra, valamint a miniszterelnök és a két miniszterelnök-helyettes csapatára vonatkoznak, nem veszi figyelembe az állami ügynökségek, hatóságok vagy kormányhivatalok vezetőit, akik államtitkári vagy helyettes államtitkár ranggal rendelkeznek.

Az Adevărul szerint a korábbi rekordot 110 államtitkárral és helyettes államtitkárral 2018-ban beállító Dăncilă-kormányt Liviu Dragneának, a PSD korábbi elnökének belső hatalommegosztási politikája fújta ilyen nagyra. A pártvezér célja az volt, hogy minél több helyi kiskirályt tartson maga mellett, akikre pl. akkor is nagy szüksége volt, amikor 2017-ben két saját, PSD-s miniszterelnökét, Sorin Grindeanut és Mihai Tudosét távolította el a hatalomból.

Kormányülés 2022. április 21-én. Ha minden kormánytag elment volna, valószínűleg be sem férnek a terembe – Forrás: gov.ro
Kormányülés 2022. április 21-én. Ha minden kormánytag elment volna, valószínűleg be sem férnek a terembe – Forrás: gov.ro

Az egyik legfurcsább eset pillanatnyilag a Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztériumé, mely korábban nem is létezett. Az új kormány hivatalba lépéséig vállalkozási és idegenforgalmi részlegként működött a Gazdasági Minisztérium keretében, a koalíció viszont úgy döntött, hogy önálló tárcává alakítja. Az első három hónapban a Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztérium két államtitkárral működött, de március végén a szervezeti felépítését megváltoztatták, és további három államtitkárral bővült a munkatársaik köre. A három újonnan létrehozott pozícióból kettőt már fel is töltött saját kádereivel a PSD. Havi szinten a három újonnan létrehozott állás 50.000 lejbe kerül, ami 600.000 lejes éves költségvetési ráfordítást jelent.

Az Adevărul szerint a létszámra vonatkozó ellentétes előjelű rekordot a Boc-kormány tartja, mely 2010 és 2012 között kevesebb mint 50 fővel működött. 2010 júliusának közepén, egy hónappal a közalkalmazotti fizetések 25%-os csökkentése után Boc úgy döntött, hogy csökkenti az államtitkárok és az alprefektusok számát. Az 57 államtitkárból csak 32 maradt. Emellett a 85 alprefektusból csak 43-at hagyott tisztégben. A lépést a gazdasági válsággal indokolta, mely megtakarításokat követelt az állami büdzsében is.

Jelenleg a legtöbb tisztség a Fejlesztési Minisztériumban van, szám szerint 11, ebből hét államtitkári és négy helyettes államtitkári poszt. Sok az államtitkár és a helyettes államtitkár a belügynél (nyolc), a közlekedési tárcánál (hét) és az oktatási minisztériumban (hét) is. Továbbá, ha a következő hetekben elfogadják az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának (MIPE) felépítéséről és működéséről szóló új kormányhatározatot, akkor itt is néggyel bővül, azaz kilencre növekszik az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma. A lap megjegyzi, a MIPE azon kevés intézmények közé tartozik, ahol indokolt a munkatársak számának növelése. Ez a tárca koordinálja ugyanis az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) végrehajtását, az itt dolgozó államtitkároknak és helyettes államtitkároknak pedig komoly megbízásokat kellene kapniuk, hogy mindegyikük közvetlenül feleljen bizonyos programokért. Amennyiben a MIPE bővülése is megtörténik, és betöltik a még üresen álló posztokat, az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma eléri majd a 130-at.

Kormányzati forrásokra hivatkozva az Adevărul azt írja, hogy az államtitkárok és helyettes államtitkárok számának a felduzzasztása azért vált szükségessé, hogy a PSD embereinek is jussanak közpénzből fenntartott állások. A PNL-ből ugyanis sokan nem voltak hajlandóak elfogadni azt, hogy a protezsáltjaik átadják a helyeiket a kormányba frissen bekerült PSD-seknek. Az új koalíció megalakulásakor a pártok 84 államtitkári posztról állapodtak meg (négyel többről, mint amennyivel az előző Cîțu-kormány rendelkezett), a helyettes államtitkárok számáról pedig nem tárgyaltak. A Cîțu-kormányban egyébként kilenc helyettes államtitkár dolgozott.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!