Rekordot döntött a Ciucă-kabinet, annyi államtitkára van, mint egyetlen kormánynak sem korábban

2022. április 27. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Adevărul forrásai szerint a dolog úgy esett, hogy a már az előző kormány idején funkcióban levők nem akartak felállni, aztán még jött a PSD is.

A PSD-PNL-RMDSZ-kormánynak nem kevesebb, mint 118 államtitkára és államtitkár-helyettese van, ezzel pedig megdöntik a korábbi rekordot: a Dăncilă-kabinetnek 110 tisztségviselője volt – számolta ki az Adevărul. Amint a lap megjegyzi, a személyzeti állomány minden eddigi mértéket túlhaladó felduzzasztása ellentétes a koalíció egyes vezetőinek, pl. Marcel Ciolacunak és Kelemen Hunornak a bejelentéseivel, akik közelgő gazdasági válságról beszélnek, és politikai óvatosságra szólítanak fel.

A számítások kizárólag a minisztériumok államtitkáraira és helyettes államtitkáraira, a kormányfőtitkárságra, valamint a miniszterelnök és a két miniszterelnök-helyettes csapatára vonatkoznak, nem veszi figyelembe az állami ügynökségek, hatóságok vagy kormányhivatalok vezetőit, akik államtitkári vagy helyettes államtitkár ranggal rendelkeznek.

Az Adevărul szerint a korábbi rekordot 110 államtitkárral és helyettes államtitkárral 2018-ban beállító Dăncilă-kormányt Liviu Dragneának, a PSD korábbi elnökének belső hatalommegosztási politikája fújta ilyen nagyra. A pártvezér célja az volt, hogy minél több helyi kiskirályt tartson maga mellett, akikre pl. akkor is nagy szüksége volt, amikor 2017-ben két saját, PSD-s miniszterelnökét, Sorin Grindeanut és Mihai Tudosét távolította el a hatalomból.

Kormányülés 2022. április 21-én. Ha minden kormánytag elment volna, valószínűleg be sem férnek a terembe – Forrás: gov.ro
Kormányülés 2022. április 21-én. Ha minden kormánytag elment volna, valószínűleg be sem férnek a terembe – Forrás: gov.ro

Az egyik legfurcsább eset pillanatnyilag a Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztériumé, mely korábban nem is létezett. Az új kormány hivatalba lépéséig vállalkozási és idegenforgalmi részlegként működött a Gazdasági Minisztérium keretében, a koalíció viszont úgy döntött, hogy önálló tárcává alakítja. Az első három hónapban a Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztérium két államtitkárral működött, de március végén a szervezeti felépítését megváltoztatták, és további három államtitkárral bővült a munkatársaik köre. A három újonnan létrehozott pozícióból kettőt már fel is töltött saját kádereivel a PSD. Havi szinten a három újonnan létrehozott állás 50.000 lejbe kerül, ami 600.000 lejes éves költségvetési ráfordítást jelent.

Az Adevărul szerint a létszámra vonatkozó ellentétes előjelű rekordot a Boc-kormány tartja, mely 2010 és 2012 között kevesebb mint 50 fővel működött. 2010 júliusának közepén, egy hónappal a közalkalmazotti fizetések 25%-os csökkentése után Boc úgy döntött, hogy csökkenti az államtitkárok és az alprefektusok számát. Az 57 államtitkárból csak 32 maradt. Emellett a 85 alprefektusból csak 43-at hagyott tisztégben. A lépést a gazdasági válsággal indokolta, mely megtakarításokat követelt az állami büdzsében is.

Jelenleg a legtöbb tisztség a Fejlesztési Minisztériumban van, szám szerint 11, ebből hét államtitkári és négy helyettes államtitkári poszt. Sok az államtitkár és a helyettes államtitkár a belügynél (nyolc), a közlekedési tárcánál (hét) és az oktatási minisztériumban (hét) is. Továbbá, ha a következő hetekben elfogadják az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának (MIPE) felépítéséről és működéséről szóló új kormányhatározatot, akkor itt is néggyel bővül, azaz kilencre növekszik az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma. A lap megjegyzi, a MIPE azon kevés intézmények közé tartozik, ahol indokolt a munkatársak számának növelése. Ez a tárca koordinálja ugyanis az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) végrehajtását, az itt dolgozó államtitkároknak és helyettes államtitkároknak pedig komoly megbízásokat kellene kapniuk, hogy mindegyikük közvetlenül feleljen bizonyos programokért. Amennyiben a MIPE bővülése is megtörténik, és betöltik a még üresen álló posztokat, az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma eléri majd a 130-at.

Kormányzati forrásokra hivatkozva az Adevărul azt írja, hogy az államtitkárok és helyettes államtitkárok számának a felduzzasztása azért vált szükségessé, hogy a PSD embereinek is jussanak közpénzből fenntartott állások. A PNL-ből ugyanis sokan nem voltak hajlandóak elfogadni azt, hogy a protezsáltjaik átadják a helyeiket a kormányba frissen bekerült PSD-seknek. Az új koalíció megalakulásakor a pártok 84 államtitkári posztról állapodtak meg (négyel többről, mint amennyivel az előző Cîțu-kormány rendelkezett), a helyettes államtitkárok számáról pedig nem tárgyaltak. A Cîțu-kormányban egyébként kilenc helyettes államtitkár dolgozott.