Fordulat Németországban: mégiscsak szállítanak nehézfegyvereket Ukrajnának

2022. április 26. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Berlin mindeddig kizárta azt a lehetőséget, hogy nehézfegyvereket küldjön Ukrajnának, most úgy döntöttek: Gepard légvédelmi harckocsikkal segítik a védekezést.

A német kormány jóváhagyta az első nehézfegyver-szállítmány útnak indítását Ukrajna felé. Gepard légvédelmi harckocsikat küldenek annak érdekében, hogy segítsenek kivédeni az orosz támadásokat – közölte Christine Lambrecht védelmi miniszter kedden, a Newsweek beszámolója szerint.

A NATO védelmi minisztereinek a Ramstein légibázison tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva Lambrecht megerősítette, hogy Németország nehézfegyverek biztosításával növelni fogja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatását.

„Tegnap úgy döntöttünk, hogy támogatjuk Ukrajnát Gepard légvédelmi harckocsik szállításával. Pontosan ez az, amire Ukrajnának most szüksége van, hogy megvédje a légterét” – mondta.

Lambrecht bejelentette, hogy a kormány továbbra is „minden lehetőséget megvizsgál” az ukrán hadsereg további támogatására, és szorosan összehangolja erőfeszítéseit a NATO-szövetségesekkel.

A kormány döntése jelentős politikai változást jelent, mivel Berlin eddig kizárta, hogy nehézfegyvereket küldjön Ukrajnának, mivel félt az Oroszországgal való közvetlen katonai konfrontációtól.

A német hadsereg 1980 és 2010 között használta a Gepard tankokat – Fotó: commons.wikimedia.org
A német hadsereg 1980 és 2010 között használta a Gepard tankokat – Fotó: commons.wikimedia.org

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német védelmi vállalat februárban bejelentette, hogy saját készleteiből gyorsan le tud szállítani mintegy 50 Gepard harckocsit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször kérte Németországot, hogy szállítson nehézfegyvereket, többek között harckocsikat, tüzérségi és légvédelmi rendszereket az országának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!