Román külügy: óvatos megközelítésére van szükség a transznisztriai incidensek ügyében

2022. április 26. – 19:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szaktárca a politikai megoldást támogatja a Dnyeszteren túli helyzet megoldására.

A román külügyminisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy aggodalommal értesült a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában a közelmúltban történt incidensekről, amelyek körülményei egyelőre tisztázatlanok, írja az Agerpres.

A külügyi tárca közleményében leszögezi, hogy a helyzet 'visszafogott és óvatos' megközelítésére van szükség, tisztázni kell a helyzet körülményeit, és kerülni kell az esetleges provokációkat.

'Mindezek fényében a külügyminisztérium teljes mértékben támogatja a Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu felhívását a nyugalomra és felelősségteljes magatartásra, valamint a kisinyovi hatóságok erőfeszítéseit, hogy felelősségteljesen, átláthatóan és kiegyensúlyozottan kezeljék ezeket a fejleményeket. A feszültség mesterséges, indokolatlan fokozására tett kísérletek nem járulnak hozzá a kiszámítható és stabil légkör fenntartásához, és nem szolgálják a Dnyeszter két oldalán élő emberek érdekeit, különösen a régió jelenlegi biztonsági helyzetében' – olvasható a külügy közleményében.

A szaktárca hozzáteszi, a román külügyminisztérium továbbra is a politikai megoldást támogatja a Dnyeszteren túli helyzet megoldására, a Moldovai Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett, nemzetközileg elismert határain belül és Európa-párti orientációjának sérelme nélkül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!