Román külügy: óvatos megközelítésére van szükség a transznisztriai incidensek ügyében

2022. április 26. – 19:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szaktárca a politikai megoldást támogatja a Dnyeszteren túli helyzet megoldására.

A román külügyminisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy aggodalommal értesült a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában a közelmúltban történt incidensekről, amelyek körülményei egyelőre tisztázatlanok, írja az Agerpres.

A külügyi tárca közleményében leszögezi, hogy a helyzet 'visszafogott és óvatos' megközelítésére van szükség, tisztázni kell a helyzet körülményeit, és kerülni kell az esetleges provokációkat.

'Mindezek fényében a külügyminisztérium teljes mértékben támogatja a Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu felhívását a nyugalomra és felelősségteljes magatartásra, valamint a kisinyovi hatóságok erőfeszítéseit, hogy felelősségteljesen, átláthatóan és kiegyensúlyozottan kezeljék ezeket a fejleményeket. A feszültség mesterséges, indokolatlan fokozására tett kísérletek nem járulnak hozzá a kiszámítható és stabil légkör fenntartásához, és nem szolgálják a Dnyeszter két oldalán élő emberek érdekeit, különösen a régió jelenlegi biztonsági helyzetében' – olvasható a külügy közleményében.

A szaktárca hozzáteszi, a román külügyminisztérium továbbra is a politikai megoldást támogatja a Dnyeszteren túli helyzet megoldására, a Moldovai Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett, nemzetközileg elismert határain belül és Európa-párti orientációjának sérelme nélkül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!