Egy amerikai arra ébredt, hogy medve telelt a háza alatt – Székelyföldön is volt hasonló eset

2022. április 24. – 17:23

Egy amerikai arra ébredt, hogy medve telelt a háza alatt – Székelyföldön is volt hasonló eset
Medvebocs a balánbányai központban (illusztráció) – Fotó: Bear Again Rehabilitation Center for Orphan Bears Facebook-oldal.

Másolás

Vágólapra másolva

A két esetnek különböző kimenetele volt.

Különös zajokat hallott kiszűrődni a South Lake Tahoeban található nyaralója alól egy amerikai férfi, ami medve jelenlétére utalhatott. Ezért értesítette a medvék védelmével foglalkozó szervezetet, a BEAR League-t, hogy ellenőrizzék, mi is van a háza alatt – számolt be a Digi24 a CNN alapján.

Ann Bryant, a szervezet elnöke a CNN-nek elmondta, hogy egy nagy fekete medvét találtak, és a különös zajokat az okozhatta, hogy kiderült, bocsai is vannak. Meglátásuk szerint a medvecsalád a ház alatt töltötte a téli hibernációját.

Miután az állatvédők felfedezésükkel megzavarták a medvecsaládot, különböző stratégiákat dolgoztak ki arra, hogy a medvebocsokat rávegyék, hagyják el a „barlangot”, miközben türelmesen várakoztak. Végül a medvebocsok maguktól hagyták el a téli szállásukat, az anyjukat követve.

„Egyszer csak kijött egy bocs, aztán kettő, aztán három, végül négy” – nyilatkozta Bryant, hozzátéve, hogy a riasztás után nem gondolták volna, hogy ennyi medvéről lenne szó. A medvék szépen elvonultak a közeli erdőbe. Az állatvédő elmondta, hogy szerencsére semmilyen kárt nem tettek a lakóházban, mert ilyesmi is elő szokott fordulni.

Székelyföldön április közepén történt egy némileg hasonló eset.

A Marosfő községhez tartozó Vaslábon egy helyi lakos a házak között észrevett egy barna medvét. Riasztotta a hatóságokat, akik gyorsan a helyszínre siettek és el akarták űzni a nagyvadat. A medve viszont nem menekült el, hanem maradt, sőt állítólag agresszívvá vált, ezért úgy döntöttek, hogy kilövik.

Birtalan István, a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület vezetője az Agerpres megkeresésére elmondta, hogy a medve valószínűleg a házak között alakított ki magának télire odút, és azért vált agresszívvá, mert bocsai is voltak. Az anyamedve kilövése után két négy hónapos medvebocsot találtak, amelyeket a közeli Balánbánya melletti központba szállítottak.

A vadászegyesület vezetője azt is elmondta, hogy örvend annak, hogy senkit nem ölt meg a medve, illetve sajnálja, hogy ki kellett lőni az anyamedvét, ám reméli, hogy a bocsoknak lehetőségük lesz az erdőben élni, és nem válik belőlük a szemétben guberáló, „háziasult” medve.

A vadász felhívta a figyelmet, hogy tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy több medve jelenik meg a lakott területeken. Mint elmondta, szerint az ember-medve együttéléséhez három feltételnek kell teljesülnie:
- egyrészt ki kell lőni azokat a medvéket, amelyek „háziasultak”
- másrészt ki kell lőni azokat a medvéket, amelyek nem félnek az embertől a természetben, és gyakran látogatják az esztenákat, illetve képesek emberekre támadni
- harmadrészt ki kell lőni annyit, hogy elérjük a medvepopuláció optimális számát, amikor a medvék nem jelentenek egymásnak konkurenciát az erdőben.

Az utóbbi hetekben Romániában tucatnyi medvét észleltek lakott területen, legutóbb Kolozsvár közelében is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!