Ökológus a Kisbács mellett észlelt medve kapcsán: hozzá kell szoknunk a jelenlétükhöz a települések közelében

2022. április 23. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy medvét fotózott egy helyi lakos a Kolozsvár melletti kisbácsi erdőben. Bár nem ez az első eset, hogy medvét láttak a környéken, korábban nem számított megszokott jelenségnek a nagyragadozó jelenléte Kolozsvár közvetlen közelében. A Kisbácsi Vadászegyesület adminisztrátora, Mihai Deleanu azonban ezúttal is jelezte a Facebookon posztolt kép alatt, hogy tapasztalatai szerint már évről-évre egyre több medvét figyelnek meg ebben az erdőben.

A hír kapcsán Hartel Tibor ökológus kutató, a BBTE Környezettudomány és Környezetmérnöki Karának docense a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben kifejti, semmi szokatlan nincs a medve feltűnésében, figyelembe véve, hogy a medvék természetes táplálékforrása egyre csökken. Mint írja, a medve jelenléte a város közelében szerinte „jó hír” és számára nem is váratlan, mivel ennek lehetőségéről már korábban is beszélt akkor, amikor éppen az Hója-erdő szélén történő ingatlanberuházások ellen tiltakoztak. Akkor is úgy vélekedett, hogy ez a jelenség a jövőben csak erősödni fog. Közlése szerint Kolozsvár kaotikus ingatlanfejlesztése új lakóparkok megjelenéséhez vezetett nemcsak az erdők szélén, hanem akár éppen az erdők területén. A szakember szerint a medvék védelme érdekében el kellene gondolkodnunk azon, hogy társadalmi szinten képesek lennénk-e megtenni néhány lépést:

  • El kellene fogadnunk, hogy a medvék jelenléte a települések környékén egyre gyakoribb lesz és bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen. Mint kifejti, a medvék elterjedését komplex tényezők befolyásolják, amelyek között ott van a klímaváltozás és az emberi tevékenységek is, mint pl. a mezőgazdaság. Azokon a helyeken, ahol a természetes táplálékforrásaik megfogyatkoznak, a medvék kénytelen lesznek az emberek közeléből pótolni azt.
  • Minden érintett nagyváros úgy kell majd kezelje a medvét, mint egy védett fajt, ugyanakkor az általános rendezési tervekben (PUG) és a zonális rendezési tervekben (PUZ) mint egy „kockázati tényezőt”. Mint megemlíti, jelen pillanatban a romániai rendezési tervekben a medvéknek egyetlen egy mondat van szentelve, ha egyáltalán megemlítik. Álláspontja szerint a nagyragadozók megőrzésének tudománya és a transzdiszciplinaritás már nagyon fejlett, és megvan az a szükséges elméleti és alkalmazott tudás, amely szükséges ahhoz, hogy egy teljes fejezetet szenteljünk a ragadozóknak és azok társadalmi-kulturális és gazdasági dimenzióinak.
  • A jelek szerint a medve visszatér Kolozsvár környékére: ökológiai és evolúciós szempontból semmi természetellenes sincs abban, hogy a medve a dombos vagy akár síkvidéki területeken tartózkodjon – jegyzi meg.
  • A medvék esetében az ökológiai teherbíró képesség (ecological carrying capacity) kiegészítő fogalmat kellene bevezetni, de ugyanilyen fontos a kulturális teherbíró képesség (cultural carrying capacity) fogalma is. A szakember szerint ez egy sor tevékenységet és beavatkozást igényel majd, mind a kommunikáció, mind a civil-részvételi tengelyen, mind pedig az intézményi és politikai téren. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy sajnos ezeket a tengelyeket korábban nem sikerült működésbe hozni azzal a céllal, hogy megakadályozzák az illegális szemét felhalmozódását és megállítsák a természet és a biokulturális értékek kárára történő illegális építkezéseket. Most mégis azt várná, hogy mobilizálják ezeket a nagyragadozók védelmében.
  • A nagyragadozók és az ember viszonyának újragondolására van szükség: a húsevőket rendszerint a „vadonnal” társítják. De tudjuk, hogy a medvék és a farkasok is együtt élhetnek az emberrel, ha az együttélés feltételeit és az élőhelyeket tiszteletben lehetne tartani – szögezi le. Mint hozzáteszi, már sok tudományos írásból kiderült, hogy a magas természeti értékeket képviselő tájak megőrzése, az ökológiai kapcsolatok fenntartása az emberek számára is hasznos lehet. Ha a nagyragadozók számára megfelelő jövőt biztosítanánk, az egyben ökológiai teret nyújtana számos más védett fajnak és ökoszisztéma-funkciónak is, amelyekből az ember is sokféleképpen profitálhatna – zárja a bejegyezését a kutató.

A teljes, román nyelvű bejegyzés itt olvasható:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!