Kilenc civil szervezet kéri, hogy olyan alkotmánybírákat válasszanak, akik 10 éve politikailag semlegesek

2022. április 20. – 18:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc civil szervezet arra kéri az illetékes döntéshozókat, hogy olyan személyek kerüljenek az alkotmánybíróság három megüresedő helyére, akik tíz éve nem voltak egyetlen politikai pártnak sem tagjai – írja az Agerpres. A felhívást olyan civil szervezetek írták alá többek közt, mint az ActiveWatch, a Declic és a Független Sajtóért Központ.

A felhívás aláírói szerint valamennyi jelentős párt azt hangoztatja, amíg ellenzékben van, hogy kompetens és politikailag pártatlan alkotmánybíróságra van szükség. Most, amikor eljön a pillanat, hogy az alkotmánybíróság kilenc tagjából háromnak júniusban lejár a mandátuma, itt az ideje, hogy az új tagok kiválasztása az említett elvek alapján történjen – üzenik az aláírók.

A Declic azt írja, hogy az alkotmánybíróság megalakulása óta 10 olyan bíró is volt, aki egy politikai szervezetnek volt a tagja. Példaként az alkotmánybíróság jelenlegi elnökét, Valer Dorneanut említik, aki a Szociáldemokrata Pártnak volt korábban a képviselője, sőt, a képviselőház elnöke is volt a párt színeiben. Érvelésük szerint Dorneanu az alkotmánybíró munkája során is megmutatta, hogy melyik politikai párt támogatásával került a pozícióba, egyike azoknak, akik kedvezően véleményezte a PSD igazságszolgáltatást módosító törvényeit.

A civil szervezetek most azt kérik, hogy olyan személyeket válasszanak az alkotmánybíróság júniusban megüresedő székeibe, akik az utóbbi tíz évben nem voltak egyetlen politikai alakulatnak sem tagjai, bizonyítottan tapasztalatot szereztek az Emberi Jogok Európai Bíróságán, az Európai Unió Bíróságán vagy az alkotmánybíróságon elbírált emberjogi vagy alkotmányjogi ügyek lefolytatása révén, nem merül fel plágiumgyanú az általuk közölt munkákkal kapcsolatban, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szelekció nyilvános és áttekinthető eljárás alapján történjen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!