Teodosie az ukrán válságról nyilatkozik: Putyin egy bőkezű adományozó, aki fölött nem kellene ítélkezni

2022. április 20. – 14:19

Teodosie az ukrán válságról nyilatkozik: Putyin egy bőkezű adományozó, aki fölött nem kellene ítélkezni
Teodosie, Tomis érseke – Forrás: az érsekség Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Teodosiét, a tomisi ortodox érseket az Orosz Föderáció elnökéről, Vlagyimir Putyinról kérdezték, és arról, hogy kitart-e azon kijelentése mellett, miszerint „nem olyan fekete a politikus, mint ahogyan az emberek ábrázolják”, mondván, hogy nem ő, hanem Isten a bíró. Az érsek az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy Putyin öröksége fennmarad, kibírja az idő próbáját.

Tomis érsekét szerdán, sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy továbbra is kitart-e az ukrajnai háború kitörése előtt tett kijelentése mellett, miszerint Vlagyimir Putyin szent ember, akit tisztelni kell.

„Amit az elnök tett, az megmaradt. Most a háborúban elfoglalta-e a szentélyeket, legéppuskázta-e őket? Nem, nem tett ellenük semmit. Nem nekem kell véleményt nyilvánítanom ezzel kapcsolatban” – mondta Teodosie érsek. Arra a kérdésre, hogy mit gondol most Vlagyimir Putyinról, a tomisi érsek így válaszolt: „Nem én vagyok a bíró. Isten a bíró”.

Teodosie még februárban, az ukrajnai fegyveres konfliktus kitörése előtt pozitívan nyilatkozott az orosz elnökről, és hangsúlyozta, hogy számtalan pozitív cselekedet köti az egyházhoz.


„És miért ne mondhatnánk ki, hogy Putyin úr, aki mostanában annyit szerepel a hírekben, és akit annyira feketének látnak, nem olyan fekete, mint ahogyan mindenki mutatja. Kimondtam és kimondom, félelem és habozás nélkül: ő az egyik legnagyobb adományozó a Szent Hegyen (az ortodox hívők Athost nevezik a Szent Hegynek, ahol számos görög keleti kolostor működik – szerk. megj.) és Jeruzsálemben” – mondta a tomisi érsek a Radio Dobrogea adásában.

A főpap arra is kitért, hogy annak ellenére, hogy Putyin bőkezű adományozóként van számon tartva az ortodox egyházban, most kirekesztettnek számít a háború miatt, pedig az emberek nem ítélkezhetnének felette.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!