Pluralizmus Erdélyben: A népszámlálás túlmutat a napi politikai csatározásokon

2022. április 20. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport a romániai népszámlálással kapcsolatos közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos az összeíráson való részvétel. „Az, hogy a romániai népszámlálás hogyan zajlik le, mekkora magyar népességet regisztrál, milyen összetételű lesz az országos és a régionkénti, valamint településszintű populáció, a magyarországi választásoknál összehasonlíthatatlanul fontosabb számunkra, akik szülőföldünkön akarunk továbbra is élni, itt szakmailag kiteljesedni, gyerekeinknek a magyar identitást tovább adni” – olvasható a közleményben.

A szerzők szerint a népszámlálás tétje túlmutat a napi politikai csatározásokon, ezért jelezni kell a kérdőív kitöltésével, megválaszolásával is, hogy itt vagyunk és maradni is akarunk. Ha reális tervezést és közpolitikákat akarunk, reális népszámlálási adatokra van szükségünk, és ezt csak megfelelő részvétellel biztosíthatjuk.

A népszámláláson való részvétel nemcsak a nemzeti büszkeség kifejezése vagy az önreprezentáció gyakorlata – írják a közleményben. Részvételünkkel, hitelesen és racionálisan nyilvánvalóvá kell tegyük, hogy Romániában továbbra is ragaszkodunk reális jelenlétünk regisztráláshoz, és polgári tudattal továbbra is igényt tartunk politikai, nyelvi és kulturális jogaink elismerésére.

Az elkövetkező tíz évre ez a népszámlálás lesz forrása a romániai magyarokról kiadott hivatalos adatoknak, területi megoszlásunk feltérképezésének, oktatási, szociális és demográfiai állapotunk felbecsülésének. A lehető legreálisabb adatok nemcsak fontos kellékei társadalmi önismeretünknek, de alapkövei jövőnk alakításának is, a közpolitikák és jogérvényesítés terén.

„Gondoljunk az eddig elért eredményekre, és a népszámláláson való részvételünkkel biztosítsuk az kollektív identitásunk megtartásának intézményes zálogait: az iskolákat, egyetemeket, és a kulturális tevékenységek támogatását. Így tarthatjuk fenn a magyar nyelvű bábszínházakat, színházakat, a könyvkiadást, a múzeumokat és a közszolgálati médiát” – olvasható a közleményben.

„Ezért határozottan kérünk mindenkit, hogy ne tekintsék politikai vagy ideológiai kérdésnek, aktívan vegyenek részt a népszámláláson. Hitelesen és őszintén, legjobb belátásuknak megfelelően töltsék ki a népszámlálás kérdőívét, illetve nyilatkozzanak a számlálóbiztosoknak” – hívja fel az erdélyi magyarok figyelmét a népszámlálás fontosságára a Pluralizmus Erdélyben csoport.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!