Jóváhagyta a szenátus a Moldovai Köztársaságnak nyújtandó 100 millió eurós támogatást

2022. április 20. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az összeget nem egyszerre, hanem hét év alatt fizetné ki Románia.

A szenátus kedden döntéshozó testületként ratifikálta a Moldovai Köztársaságnak nyújtandó 100 millió eurós támogatásról szóló megállapodást – írja az Agerpres.

A felsőház 95 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a törvénytervezetet, amelyet első házként már jóváhagyott a képviselőház.

A Románia és a Moldovai Köztársaság közötti, vissza nem térítendő támogatásról szóló kormányközi megállapodást február 11-én írták alá Chişinău-ban. A megállapodás értelmében Románia támogatja a Moldovai Köztársaságot a fenntartható fejlődést, a reformok előrehaladását és az Európai Unióhoz való közeledést szolgáló erőfeszítéseiben.

A dokumentum lehetővé teszi, hogy Románia kormánya 100 millió eurós vissza nem térítendő támogatást nyújtson a Moldovai Köztársaságnak. Az összeget a dokumentum hatályba lépésétől kezdve 7 éven belül kell kifizetni. A megállapodás gyakorlatba ültetése 3 évvel hosszabbítható meg.

A dokumentum célja a két ország közötti együttműködési kapcsolatok megerősítése azáltal, hogy fokozza az együttműködést az energiaágazat, a közlekedés és a közlekedési infrastruktúra, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a kis- és középvállalkozások, a média függetlensége, a közigazgatás reformja, a belügyek, az egészségügy, az oktatás, a kultúra és az örökség, a kutatás és a turizmus területén.

A megállapodás végrehajtása során a két ország célja az együttműködés fokozása, az európai integrációt célzó stratégiai partnerség fejlesztése és a Moldovai Köztársaság Románián keresztül történő csatlakoztatása az Európai Unióhoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!