Menekült ukrán nő panaszolta be szexuális bántalmazás miatt egy máramarosi kolostor főpapját

2022. április 19. – 11:19

frissítve

Menekült ukrán nő panaszolta be szexuális bántalmazás miatt egy máramarosi kolostor főpapját
A petrovai kolostor – Forrás: a kolostor Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A máramarosi Petrova kolostor apátja ellen hivatalosan tett panaszt a 22 éves ukrán nő a rendőrségen.

Andrei Pop papi felügyelő, a Máramaros és Szatmár ortodox egyházmegye szóvivője a News.ro-nak elmondta, hogy a szomszédos országban kitört háború óta a Petrova kolostor közel 1000 menekültet fogadott be, és a közel két évtizede hivatalban lévő apát ellen mindeddig nem érkezett panasz.

A 22 éves nő március közepén érkezett a menekülteket befogadó kolostorba, bejelentését április 17-én iktatta a máramarosszigeti rendőrség, amikor beteg gyerekével érkezett a máramarosszigeti kórházba.

Agaton Oprişan, a kolostor apátja tagadja, hogy szexuális erőszakot követett volna el, sőt, azt mondja, hogy az erőszak elkövetésekor nem tartózkodott a kolostorban. Lelkiismerete tiszta, mert soha nem közeledett az ukrán menekült nőhöz szexuálisan, nem is lenne ilyesmire ideje. Ha valaha is hozzáért, azt legfeljebb atyailag tette – jelentette ki az egyházi vezető.

A területi püspökség sajtószóvivője az apát ellen zajló kivizsgálás kapcsán elmondta, hogy a háború kezdete óta a kolostor felvállalta a menekültek kisegítését, és az apát, aki két évtizede vezeti a rendházat, nagyon jó munkát végzett. A rendőrség kihallgatta a kolostor személyzetét, és az ott elszállásolt menekültek egy részét is, de nem vont még le nyilvánosan semmilyen következtetést az elhangzottak alapján.

A nyomozás befejezéséig, illetve a döntéshozatalig az apát továbbra is ellátja a kolostor vezetésével kapcsolatos teendőket.

FRISSÍTÉS: Közleményben cáfolta a máramarosi és szatmári ortodox püspökség, hogy zaklatott volna egy ukrán menekültet a petrovai kolostor apátja. A Facebookon közzétett közleményben azt állítják, hogy csak le akarják járatni a kolostort, amely aktívan kivette részét a menekültek mentésébe, „és ezzel bekavar azok számításába, akik anyagilag profitálni akarnak az ukrajnai helyzetből”. Ugyanakkor sérelmezik, hogy a szerzetesek hála helyett „nem kívánt, szégyenteljes és nagyhéthez nem illő esemény részesei”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!