Jóból is megárt a sok: 39 millió covid-vakcinát szerződtetett le Románia, és nincs tárolási lehetősége

2022. április 19. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján, hogy 2022-ben és 2023-ban nagy mennyiségű oltóanyag fog Romániába érkezni, amelynek tárolására nincs kapacitása az országnak.

A 2022-es és 2023-as évre szóló oltóanyag-beszerzésről 2021 májusában kellett dönteniük az illetékes hatóságoknak, számol be a helyzetről az Agerpres. Az egészségügyi minisztériumnak két opció állt a rendelkezésére: vagy elfogadja, vagy elutasítja a covid-elleni vakcinák beszerzését – részletezte az egy évvel ezelőtti helyzetet a miniszter.

„Nem tudok felelni arra a kérdésre, hogy mit fogunk csinálni vele, mert hatalmas mennyiségekről van szó, amelyek meghaladják a romániai tárolási kapacitást. Mi, az egészségügyi minisztérium már ismételten megpróbáltunk intézkedni. Tájékoztattuk Románia kormányát, Románia államelnökét, a külügyminisztériumot is, hogy lássuk, mi a helyzet más országokban. A két év során, 2022-ben és 2023-ban összesen mintegy 39 millió adag vakcina fog érkezni” – mondta.

Rafila tájékoztatása szerint idén januárban és februárban már 6,5 millió dózis oltóanyag érkezett az országba, ezeket sikerült eladni Németországnak és Magyarországnak, de az év során várható több millió adagnak még helyet kell találni, mert Romániában nincs elegendő hely a tárolásukra. A helyzetet már ismertették az Európai Bizottsággal.

A miniszter azt is közölte, hogy komoly pénzösszegekről van szó, ezek egy részét a román állam már kifizette, a többit a jövőben kell kifizetnie. Mindeközben csökkent az oltakozási kedv, és csökken a vakcinák továbbadásának lehetősége, sőt, talán még az adományozásuk lehetősége is.