Az orosz védelmi minisztérium szerint Románia ott van a legtöbb zsoldost Ukrajnába küldő országok között

2022. április 18. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy Románia azon országok közé tartozik, amelyek a legtöbb zsoldost küldik Ukrajnába – írja a TASS orosz állami ügynökség.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap azt mondta, hogy Kijev állítólag 63 országból több mint 6800 külföldi zsoldost bérelt fel Oroszország ukrajnai "különleges műveletének" kezdete óta.

"A kijevi nacionalista rezsim a különleges katonai művelet kezdete óta összesen 6824 külföldi zsoldost bérelt fel 63 országból" – állította Konasenkov. "A legtöbb zsoldos – 1717 ember – Lengyelországból érkezett, és körülbelül 1500 az Egyesült Államokból, Kanadából és Romániából – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője" – írja a TASS az orosz tisztviselőre hivatkozva.

Az orosz védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ember is érkezhetett Nagy-Britanniából és Grúziából, és 190 ember Szíria Törökország által ellenőrzött részeiről kapcsolódott be az orosz-ukrán konfrontációba.

Korábban a Kreml propagandáját sugárzó orosz hírügynökség, a RIA Novosztyi azt írta, hogy "egy titkos NATO-megfigyelő csoport, amelynek romániai alkalmazottak is vannak", állítólag megkezdte munkáját Odesszában. A RIA Novosztyi az orosz biztonsági erők egyik forrását idézte, aki viszont "az ukrán csapatok informátoraira" hivatkozott.

Válaszul a North Star Support Group (NSSG) – a világ egyik vezető tanácsadó és kockázatkezelési szolgáltatója a világ legnehezebb régióiban üzleti tevékenységet folytató magáncégek számára – bejelentette, hogy a RIA Novosti által közölt információ, miszerint a vállalat romániai alkalmazottai részt vesznek az odesszai műveletekben, teljesen hamis.

"Az NSSG-nek jelenleg nincsenek alkalmazottai az ukrajnai Odessza városában, és nem végez semmilyen tevékenységet ezen a területen. Az NSSG továbbá nem PMC – Private Military Company –, és nem vesz részt katonai tevékenységgel a konfliktus színterein, beleértve az ukrajnai háborút is" – áll a vállalat hivatalos közleményében.

A RIA Novosztyi cikke megjegyezte, hogy a NATO felszerelése a Fekete-tengeren lévő bármely hajó pontos koordinátáit akár 200 kilométeres körzetben is érzékeli.
"NATO-kiképzők rejtőzhetnek Mariupolban – véli az orosz kormány. Szerintük a csoport feladata, hogy megakadályozza az orosz csapatok partraszállását, és megadják az orosz hajók helyzetét, hogy ukrán Neptun rakétákat célzási helyzetbe hozzanak. A múlt héten az orosz hadsereg megsemmisített egy külföldi zsoldosok gyűjtő- és kiképzőközpontját az Odessza melletti Krasznoszelka falu közelében – a védelmi minisztérium szerint nagy pontosságú Bástya rakétákkal találták el.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!