Az EU 50 millió eurós humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak

2022. április 17. – 16:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A pénzt sürgősségi orvosi ellátásra, a tiszta vízhez és a higiéniához való hozzáférésre, a menedékre és védelemre, a készpénztámogatásra és a nők elleni erőszak elleni küzdelemre fordítják.

Az Európai Unió vasárnap bejelentette, hogy 50 millió eurót különített el az Ukrajnának és Moldovának folyósítandó humanitárius segélyre – írja az Agerpres hírügynökség.

„Miközben a súlyos harcok és a rakétacsapások továbbra is pusztítják a létfontosságú polgári infrastruktúrát, a humanitárius szükségletek Ukrajnában továbbra is rendkívül magasak” – áll az erről kiadott közleményben.

Az ukrajnai humanitárius projektekre mintegy 45 millió eurót különítettek el, míg a Moldovai Köztársaság, ahová a háború kezdete óta több százezer ukrán menekült, 5 millió eurót kap.

Az összeg része annak az 1 milliárd eurós csomagnak, amelyet az Európai Bizottság a múlt heti „Kiállás Ukrajnáért” (Stand Up For Ukraine) adományozói konferencián ígért. A közlemény szerint ebből eddig 143 millió eurót már elköltöttek az orosz invázió által érintettek humanitárius segélyezésére.

A vasárnap bejelentett pénzeszközöket a sürgősségi orvosi ellátásra, a tiszta vízhez és a higiéniához való hozzáférésre, a menedékre és védelemre, a készpénztámogatásra és a nők elleni erőszak elleni küzdelemre fordítják.