Románia vasárnaptól kitiltja az orosz hajókat a konstancai kikötőből

2022. április 16. – 15:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz hajók vasárnaptól már nem léphetnek be a konstancai kikötőbe. A román tengerészeti hatóság így igazodik az európai szankciókhoz. A tiltás a jachtokra és a kedvtelési célú hajókra is vonatkozik. Kivételt ez alól csak azok a hajók képeznek, amelyek menedéket keresnek, biztonsági okokból vagy életmentés céljából kényszerülnek kikötni.

A román tengerészeti hatóság közleménye alapján, amelyet a Ziua de Constanța tett közzé, a rendelet április 17én 00:00 órakor lép érvénybe, és azután tilos lesz Oroszország lobogója alatt belépni a román kikötőbe, beleértve azokat a hajókat is, amelyek orosz lobogójukat bármely más állam lobogójává változtatták február 24-e után.

Azonban a hatóságok az általuk megfelelőnek ítélt feltételek mellett engedélyezhetik a hajónak kikötőbe való belépést, miután megállapították, hogy a belépés szükséges például földgáz, olaj vagy különböző vegyi anyagok és vastermékek beszerzése, behozatala vagy az Unióba szállítása miatt. Ahogy a gyógyszeripari, gyógyászati, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek; a nukleáris fűtőanyag és más, a polgári nukleáris kapacitások működtetéséhez feltétlenül szükséges termékek, és a szén és más szilárd fosszilis tüzelőanyagok vásárlása, behozatala vagy szállítása is augusztus 10-ig.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!