Közvélemény-kutatás: 12 százalékra esett vissza a román szélsőséges párt népszerűsége

2022. április 16. – 17:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Putyin hadjárata sem a román szélsőséges pártnak kedvezett, az oroszpártisággal vádolt AUR népszerűsége két hónap alatt tíz százalékot zuhant a közvélemény-kutatások szerint. A nemzeti liberálisok ezzel szemben Florin Cîțu pártvezetésének végéhez közeledve és Nicolae Ciucă miniszterelnöksége alatt ismét kigyúrták magukat. Nagyjából így szerepelnének a pártok, ha mostanság parlamenti választásokat tartanának.

Folytatódik az ukrajnai háború kezdetén is észlelt trend, miszerint a román parlamenti pártok közül, a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) folyamatosan veszít a népszerűségéből, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) pedig sikerül megfordítania a hanyatlását és mostanra már biztosnak érezheti a második legnagyobb népszerűségnek örvendő párt címét.

Az AUR népszerűsége január óta csökken, februárban még 22,4 százalékkal a második legnépszerűbb pártnak számított, márciusban viszont már 18,9 százalékkal a harmadik helyre szorult vissza, a most megjelent CURS közvélemény-kutatás szerint az azóta eltelt idő alatt pedig 12 százalékra zsugorodott össze.

A CURS szerint a PSD toronymagasan vezet (35%) a választók preferenciájában, de a PNL is növekedett. Az előző hónapokban mért 16-18 százalékhoz képest most 23 százalékon állhat. A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) stabil 11 és 5 százalékra mérték – írja a Digi24.

A parlamenten kívüli pártok közül a Băsescu féle Népi Mozgalom Párt (PMP) 5 százalékkal jutna vissza a parlamentbe, a Liviu Dragnea (ex-PSD elnök) és Ludovic Orban (ex-PNL elnök) új pártjai csak 1 százalékot szereznének. A politikából visszavonuló Victor Ponta féle párt, a Pro Románia a szavazatok 3 százalékát kapná meg.

Melyik pártszövetségben bíznak jobban?

A megkérdezetteknek pedig jobb véleményük van a jelenlegi PSD-PNL kormány-koalícióról, mint a korábbi PNL-USR szövetségről. 6 százalék szerint a PSD-PNL koalíciója nagyon hasznos, 38 százalék szerint hasznos. Ezzel szemben csak 4 százalék mondta, hogy a PNL-USR szövetség nagyon hasznos és 19 százalék, hogy hasznos volt. (Az RMDSZ mindkét pártkoalícióban részt vett, részt vesz.)

A lakosság az egyházban bízik leginkább és az emelkedő áraktól fél

A Szabad Európa Románia szemléje alapján a legtöbb válaszadó (53%) mondja azt, hogy aggódik az emelkedő árak miatt. Az ukrajnai háború miatt 18 százalék aggódik, a korrupció miatt 9 százalék, az egészségügyért 6 százalék, és egy esetleges politikai válság miatt csak 5 százalék. A felmérés szerint a világjárvány már szinte egyáltalán nem jelent félelmet Romániában, ez az arány csak 3 százalék.

Románia lakossága változatlanul az egyházban (67%) és a hadseregben (64%) bízik a legjobban, és csak 10 százalékban a politikusokban és 16 százalékban a parlamentben, 17 százalék az államfőben. A médiában 27 százalék mondja azt, hogy nagyon bízik 70 százalékuk pedig azt, hogy nem bízik.

A felmérés hátteréről

A felmérés a PNL megbízásából készült ±1,9 hibahatárral, március 28. és április 11. között. 2 750 felnőttet kérdeztek meg személyesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!