Megelőzési kvóta lép érvénybe: településenként 1-3 medvét lőnének ki az érintett megyékben

2022. április 13. – 19:34

Megelőzési kvóta lép érvénybe: településenként 1-3 medvét lőnének ki az érintett megyékben
Fotó: RMDSZ honlap

Másolás

Vágólapra másolva

A környezetvédelmi tárca törvényes lehetőséget biztosított a medvetámadások megelőzésére. Első körben 140 medvét lőnének ki az elmúlt két év kárai és áldozatai alapján.

„Megteremtettük a törvényes eszközt arra, hogy meg lehessen előzni a medvetámadásokat azokon a helyeken, ahol a felmérések alapján erre valós veszély áll fenn” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az RMDSZ közleménye alapján.

A környezetvédelmi miniszter szerint először prevenciós kvótákat hagytak jóvá: 140 medve kilövését engedélyezték, amelyeket az elmúlt két évben bekövetkezett károk száma és értéke, valamint az ember elleni támadások és incidensek térképe alapján listáztak.

„Ez településenként 1-3 medve kilövését jelenti az érintett megyékben”

– mutatott rá Tánczos.

A megelőzési kvóták esetében a beavatkozást azok a vadásztársulatok fogják elvégezni vadőrökön keresztül, akik az illető településsel szerződéses viszonyban vannak.

Emellett a miniszteri rendelet további, legfeljebb 80 beavatkozási kvótát is engedélyez.

Ez azoknak a medvéknek az eltávolítására vonatkozik, amelyek már kárt okoztak a mezőgazdasági kultúrákban, az állatállományban, vagy az emberi életet veszélyeztették. Ezekben az esetekben az eltávolítást a környezetvédelmi minisztériumnak kell jóváhagynia – tájékoztatott Tánczos Barna.

Szerinte a törvényes keretre azért is volt szükség, mert az országban vannak olyan régiók, ahol a törvényes lehetőségek hiányában törvénytelen módszereket alkalmaznak a medvék elpusztítására.

A miniszteri rendelet alapját az a szaktanulmány adta, amelyet az év elején mutattak be Brassóban, és amely az elmúlt hétéves periódusban vizsgálta az ember és medve közötti konfliktusokat, valamint a barnamedve állományt. „A projekt rávilágított arra, hogy a deviáns táplálkozási szokásokkal rendelkező medvék áttelepítése hosszú távon nem járható megoldás, mert ezek az egyedek visszatérnek arra a helyre, ahol elfogták őket, vagy ugyanazokat a problémákat okozzák az új élőhelyükön is” – áll a közleményében.

A szaktárcavezető emlékeztetett arra is, hogy érvényben van az a nyáron elfogadott sürgősségi kormányrendelet, amely lehetővé teszi a veszélyes medvék azonnali eltávolítását a településekről.

„A sürgősségi kormányrendelet a most megállapított kvótáktól független, az azonnali beavatkozást továbbra is hasznosnak tartjuk. Az elmúlt néhány napban csak Hargita megyében négy veszélyes medvét távolítottak el, ami azt bizonyítja, hogy a sürgősségi kormányrendelet alkalmazható, és hasznos eszköz az azonnali veszély megszüntetésére”

– jelentette ki Tánczos Barna.

A sürgősségi kormányrendelet parlamenti vitáján bevezetett módosítás – amely településeken kívül is jóváhagyná a beavatkozást – jelenleg a szenátus asztalán van, ahol az államelnök javaslatára pontosítanak a törvénytervezeten. Ez hamarosan átkerül a képviselőházba, amely ismét döntéshozó fórumként szavazhat majd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!