Ezentúl 120 km/órával lehet haladni a gyorsforgalmi utakon

2022. április 13. – 14:41

Ezentúl 120 km/órával lehet haladni a gyorsforgalmi utakon
Forrás: A Képviselőház Facebook oldalán közzétett videó, képernyőmentés

Másolás

Vágólapra másolva

A gyorsforgalmi utak nem sokban különböznek az autópályáktól, ezért a plusz 20 km/h nem feltétlenül jelent majd nagyobb kockázatot az autósokra nézve.

„Rendkívüli hír a romániai infrastruktúra számára: az USR kezdeményezésére a gyorsforgalmi utakon a forgalom sebessége 120 km/h lesz” – írta ki Cătălin Drulă képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

A parlament képviselőházában ugyanis szerdán fogadták el az általa és Ion Marian Lazăr USR-s képviselő által kezdeményezett törvénytervezetet, amely az eddigi 100 helyett, 120 km/h-re növeli a maximális forgalmi sebességhatárt Románia gyorsforgalmi útjai esetében.

A képviselőházi felszólalások a témában 2 órától hallgathatóak meg:

A menetirányonként két sávos gyorsforgalmi utak annyiban különböznek az autópályáktól, hogy nincsenek leállósávjai, mindkettőnek összesen 4 forgalmi sávja van, védőkerítésekkel elválasztva. Az országutakhoz képest így biztonságosabbak is, ez is indokolta a sebességkorlátozás növelését. Illetve, a törvény elfogadását az is, hogy Olténiában a 18 km-es gyorsforgalmi szakasz első kilométerei jövő héten átadják, amely megkerüli Balş városát a Craiova és Pitești közötti távon. Így a 100-as tábla helyett itt már 120-as táblákat helyezhetnek ki, miután a képviselők nagyjából egyhangúan (285-ből 269-en szavaztak mellette, tízen ellene) megszavazott törvénytervezetét Klaus Iohannis államelnök kihirdeti és törvényerejűre léphet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!