22 lejre emelik a kórházi betegek étkezési fejkvótáját

2022. április 13. – 16:36

22 lejre emelik a kórházi betegek étkezési fejkvótáját
Fotó: Sharon McCutcheon / Unsplash

Másolás

Vágólapra másolva

A jogszabály július elsején lép hatályba.

Döntő házként fogadta el a képviselőház azt a tervezetet, melynek értelmében a kórházi betegek étkezése az árak emelkedéséhez fog igazodni éves szinten, és nem lehet kevesebb napi 22 lejnél – írja az Agerpres hírügynökség.

A szerdai döntést 190 képviselő támogatta, hatan tartózkodtak.

A jogszabály az egészségügyi reformra vonatkozó 2006/95-ös törvényt módosítja. Ezáltal a helyi hatóságok az egészségügyi intézményeknek olyan fenntartási és működési kiadásait is támogathatják, mint például a személyzeti költségek, termékek és szolgáltatások, beruházások, javítási, bővítési és korszerűsítési munkálatok, orvosi felszerelések, vagy az étkezési fejkvóta kipótolása.

Az egészségügyi intézmény vezetősége az étkezési fejkvóta növeléséről dönthet, amennyiben más forrás is a rendelkezésére áll az állami költségvetésből biztosított kereten kívül.

Az állami egészségügyi intézményekben az étkezési fejkvóta összegét egészségügyi miniszteri rendelet szabja meg, és évente az inflációs rátához igazítják, úgy, hogy az összeg nem lehet kisebb napi 22 lejnél.

Azok a személyek, akik nem rendelkeznek biztosítással, szintén jogosultak egy minimális egészségügyi ellátási csomagra és a megállapított étkezési fejkvótára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!